Vărsarea de sânge a marcat un preludiu violent înainte de deschiderea ambasadei lui Donald Trump

Vărsarea de sânge a marcat un preludiu violent înainte de deschiderea ambasadei lui Donald Trump

Este considerată ziua cea mai proastă din Gaza din 2014 şi până acum, când SUA se pregătește pentru deschiderea controversată a misiunii diplomatice. Forțele israeliene au ucis pe parcurs 28 de palestinieni și au rănit cel puțin 500 de persoane în Gaza, au afirmat oficialii din domeniul sănătății, în timp ce trupele au tras în rezidenții care s-au reunit luni pentru a protesta împotriva deschiderii ambasadei SUA la Ierusalim.

Zeci de mii de oameni s-au dovedit a fi localizați de-a lungul enclavei de coastă în cea mai sângeroasă zi din Gaza de după războiul din 2014. Locuitorii au ignorat avertismentele armatei israeliene. Iar guvernul condus de Hamas din Gaza a spus că nu va împiedica oamenii să încerce să spargă gardul metalic.

"O zi minunată pentru Israel", a scris Trump mai devreme.

Dar lucrurile sunt tot mai tulburi, de dimineaţă difuzoarele de la moschei din Gaza au făcut apel la oameni să protesteze. Peste 1.000 de polițiști israelieni, inclusiv unități speciale de patrulare și ofițeri sub acoperire, vor înconjura consulatul. Pregătirile pentru securitate au durat trei luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit theguardian, Iranul a avertizat luni că decizia va inflama tensiunile din Orientul Mijlociu. Agenția de știri semi-oficială Isna, citată de Iran, a spus: "Aceste acțiuni vor spori tensiunea în regiune și în lume".  Ostilitatea dintre Iran și Israel a atins un vârf săptămâna trecută, întrucât Israelul a declarat că a atacat zeci de locații militare iraniene în Siria. Incidentul a izbucnit la două zile după anunțul lui Trump că Statele Unite se retrag din acordul nuclear din 2015 Iran .  Washingtonul a promis să reia un proces de "pace miracol" în Orientul Mijlociu, însă conducerea palestiniană a respins rolul tradițional al SUA ca mediator după declarația lui Trump privind Ierusalimul".

Aproximativ 800 de persoane vor participa la ceremonia de inaugurare a ambasadei Ierusalimului, la ora 4 pm local, inclusiv fiica lui Trump. Ambasadorul SUA, David Friedman, își va muta biroul din Tel Aviv în clădirea consulară a Statelor Unite.  Mulți israelieni au lăudat decizia de mutare a misiunii diplomatice.

Muzeul Prietenilor Sionului a ridicat afișe în Ierusalim, spunând: "Faceți din nou Israelul Mare" și steagurile SUA au fost atârnate de clădirile din oraș.  Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat la o recepție duminică seara că Ierusalimul a fost "capitala poporului evreu pentru ultimii 3000 de ani".  El a adăugat: "A fost capitala statului nostru în ultimii 70 de ani şi va rămâne pentru totdeauna. "Deschiderea ambasadei se înscrie la aniversarea a 70 de ani de la declararea independenței Israelului.