Sandu, Recean și Grosu, declarații la împlinirea unui deceniu de când moldovenii merg fără vize în Uniunea Europeană

Sandu, Recean și Grosu, declarații la împlinirea unui deceniu de când moldovenii merg fără vize în Uniunea Europeană Sursa foto: presedintia.md

Astăzi, 28 aprilie 2024, s-au împlinit zece ani de la liberalizarea regimului de vize dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. În această perioadă peste 2,5 milioane de cetățeni moldoveni, titluri ai pașapoartelor biometrice, au efectuat peste 30 de milioane de traversări în spațiul Schengen.

Maia Sandu: „Este esențial să devenim stat membru al Uniunii Europene”

Cu această ocazie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a punctat că „De 10 ani călătorim liber, fără vize, în Uniunea Europeană. Moldovenii sunt europeni și merită să trăiască liber, să călătorească unde vor, să muncească unde vor, așa ca toți cetățenii europeni. Este esențial să devenim stat membru al Uniunii Europene nu doar ca libera circulație să rămână garantată, ci și pacea, bunăstarea și democrația”, a spus președinta țării.

Regimul liberalizat de vize în Uniunea Europeană a făcut posibilă revederea multor moldoveni, despărțiți de ani

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a menționat că cele „Peste 30 de milioane de traversări au fost pentru revederi cu oameni dragi, mame și tați, frați și surori, pentru afaceri, studii, călătorii și pentru a fi liberi”, a menționat șeful Executivului moldovean.

Primul zbor cu avionul „fără vize”

La rândul său, președintele Parlamentului Igor Grosu, a punctat că „10 ani de când noi moldovenii călătorim liber, călătorim fără vize. Îmi amintesc de acel prim zbor cu avionul „fără vize”, spre Atena - un moment istoric. Acum este important să prețuim această libertate și să vorbim în continuare despre beneficiile de a face parte din marea familie europeană”, a concluzionat șeful legislativului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Uniunea Europeană deschisă și pentru moldovenii cu reședința în regiunea transnistreană

În decursul celor zece ani, Republica Moldova a asigurat continuitatea realizării reformelor și cerințelor care au stat la baza liberalizării regimului de vize, precum și a implementat recomandările elaborate pe parcurs de instituțiile europene de profil. Astfel, posibilitatea de a călători liber în Uniunea Europeană este deschisă pentru toți deținătorii pașapoartelor biometrice moldovenești, inclusiv pentru cei cu reședința în regiunea transnistreană.