Noul model lansat marţi la Salonul de la Geneva va intra bine antrenat în cursa pentru supremaţia clasei mici.
Dacia Sandero, prezentată marţi la Salonul Auto de la Geneva, este pregătită să facă valuri în clasa mică. Alături de designul care reprezintă un uriaş pas înainte pentru constructorul român, siguranţa pasagerilor devine un subiect tratat cu mai multă răspundere.
În buna tradiţie deschisă de Logan, spaţiul oferit pasagerilor şi bagajelor acestora se situează la cote-record în segment, iar preţul, care va fi anunţat oficial abia în iunie, cu ocazia lansării comerciale, trebuie să constituie argumentul- cheie în decizia de cumpărare.
Neoficial, Sandero va costa cu câteva sute de euro mai mult decât Loganul şi aproximativ cu tot atât mai puţin decât cel mai ieftin concurent al său, Chevrolet Aveo. În cele mai multe cazuri, diferenţa de preţ aşteptată între noua Dacia şi cele mai cunoscute modele din clasă urmează a se situa la cel puţin 1.000 de euro.
În pas cu timpurile
Chiar dacă este, fără dubii, cea mai frumoasă Dacie din istorie, Sandero nu va fi, totuşi, cumpărat pentru că bucură ochiul. Tuşele stilistice mai apropiate de realitatea secolului XXI şi proporţiile fireşti ale caroseriei îi oferă noului model şansa pe care n-a avut-o vreodată Loganul: aceea de a părea o maşină în pas cu timpurile.
Sub caroseria mai arătoasă se găseşte platforma tehnică a Loganului şi gama de motorizări a acestuia. Două unităţi pe benzină, de 1.4 şi 1.6 litri, plus una pe motorină, de 1.5 litri, cu două niveluri de putere. Lipseşte cel mai puternic motor din istoria Dacia, 1.6 16 V de 105 cai-putere.
Mai multă siguranţă
Un alt capitol la care Sandero dă lecţii „fratelui“ său mai mare şi care justifică preţul superior anticipat este siguranţa pasagerilor. Pentru prima oară în gama Dacia, sistemul ABS va fi completat de asistenţa la frânarea de urgenţă (AFU).
Potrivit constructorului, AFU scurtează distanţa necesară opririi autoturismului cu aproximativ 20%. Procentul poate că nu spune prea multe, dar, încercând un exerciţiu simplu, aflăm că, dacă în lipsa AFU, maşina ar avea nevoie, într-o situaţie de urgenţă, de 50 de metri pentru a se opri, cu asistenţă la frânarea de urgenţă, distanţa va scădea la 40 de metri, suficient pentru a face diferenţa între o situaţie nefericită şi una care se încheie cu doar o sperietură.
Sandero va putea fi echipat cu până la patru airbaguri, două frontale, pentru şofer şi pasageri, alte două laterale (faţă), pentru cap şi torace. Coloana de direcţie este retractabilă, în cazul unui impact, iar planşa de bord, din polipropilenă, e gândită să diminueze riscul de rănire a membrelor inferioare într-un accident.
Dacă Logan a primit trei stele la testul de siguranţă a ocupanţilor Euro NCAP, Sandero, evident mai pregătit pentru situaţiile-limită, ar putea spera la una în plus.
Portbagaj-record
Spaţiul la interior şi în portbagaj se situează la cote alarmante pentru concurenţă. Bancheta din spate poate primi trei adulţi de talie medie, chiar dacă în condiţii mai puţin confortabile. Portbagajul, cu o capacitate de 320 de litri, este substanţial mai încăpător decât media clasei. Skoda Fabia se găseşte cel mai aproape de Sandero, cu un portbagaj de 300 de litri.
REACŢII
Noul model Dacia, evaluat de site-uri specializate
Dacia Sandero nu a prea atras atenţia marilor publicaţii internaţionale, însă o serie de site-uri şi publicaţii auto au analizat noul model. Ziarul francez „Le Figaro“ şi agenţia de ştiri Reuters amintesc doar vag de noua maşină scoasă sub brandul Dacia.
Simplitatea comenzilor, apreciată. Site-ul theautochannel.com notează că noul model produs la Mioveni are toate caracteristicile unei maşini moderne: liniile dinamice fac caroseria foarte arătoasă, iar robusteţea Sandero dă sentimentul unui vehicul bine construit. Acelaşi site scrie că interiorul este superior calitativ modelelor anterioare Dacia. Instrumentele de bord şi comenzile sunt simple, ceea ce face din maşină una eficientă şi plăcut de condus. Site-ul carkeys.co.uk scrie că dacă Renault doreşte să vândă cu succes Sandero pe piaţa din Marea Britanie, preţul maşinii trebuie să fie unul mic, deoarece Dacia nu a reuşit să vândă aici modelul Logan cu 5.000 de lire sterline (un pic peste 6.500 de euro). Răspunsul în legătură cu preţul pe care îl va avea noua maşină pe piaţa britanică este dat de un alt site, businesscar.co.uk. Acesta scrie că Sandero, maşină care este un fel de model intermediar între Clio şi Megane, va costa circa 6.500 de lire sterline în Marea Britanie. Tot acest site notează că Sandero beneficiază de toate calităţile celorlalte modele lansate de Dacia sub patronajul Renault: cabină foarte spaţioasă, capacitate mare a portbagajului şi robusteţe în construcţie.
Părere mai bună decât despre Logan. „Dacia este unul dintre succesele grupului Renault, un nou brand global specializat în maşini nu tocmai foarte ieftine“, informează thetruthaboutcars.com. Tot acest site scrie că Sandero este derivată din Dacia Logan, o maşină decentă, care are însă un mare minus: „interiorul hidos“. Despre Sandero, publicaţia are o părere mult mai bună. Noul model este considerat mai arătos decât predecesoarele sale şi este văzut deja drept un nou hit marca Dacia. Şi NewCarnet.co.uk consideră că noul Sandero va ajuta Dacia „să defileze“ în continuare în Europa şi că va urma succesul modelelor anterioare produse la Mioveni. (Adrian Popa)
PULSUL CONCURENŢEI
Pe cine urmează să atace Dacia Sandero în clasa mică
Preţul urmează a fi, ca la orice Dacia, principalul atu al modelului Sandero. Dacă, acum, cel mai ieftin Logan costă 6.400 de euro, cu TVA inclusă, hatch-ul ar urma „să plece“ de la 7.000-7.200 de euro inclusiv TVA.
Aveo. În acest moment, cel mai apropiat concurent din clasa mică (versiune cu cinci uşi) este Chevrolet Aveo - 1.2, 72 CP -, care costă 8.300 de euro cu TVA. Noua generaţie Aveo, care va fi fabricată, în premieră, în Europa, urmează a ajunge în România înaintea lui Sandero. Relocarea uzinei i-ar putea oferi lui Aveo prilejul ajustării în jos a preţului, dar nu cu mai mult de 1.000 de euro.
Vechea Fiesta. Ford Fiesta, unul dintre liderii de vânzări ai segmentului B, costă 9.990 de euro cu TVA. Este vorba despre versiunea de 1.3 litri, 75 CP, care vine, graţie unei oferte speciale, foarte bine echipată. Noua generaţie Fiesta, lansată odată cu Sandero, la Geneva, şi care ar putea fi fabricată chiar la Craiova, arată prea bine însă pentru a putea fi poziţionată la un nivel de preţ inferior.
Swift. Un autoturism reuşit, dar care, graţie unei promovări insuficiente, nu face performanţă la noi, este Suzuki Swift. Concurentul lui Sandero, fabricat în Ungaria şi care a copiat fără ruşine Mini, poate fi achiziţionat cu 9.464 de euro inclusiv TVA (o versiune bine dotată, propulsată de un motor 1.3 - 92 CP).
Corsa. Sub 10.000 de euro se situează şi Opel Corsa (9.730 de euro cu TVA inclusă), care vine însă cu un motor de doar un litru şi 60 CP. Clio III? Sandero nu va „canibaliza“ Renault Clio III, întrucât modelul francez are un preţ de plecare de 10.454 de euro cu TVA, un motor de doar 1.2 litri şi o echipare care se distinge mai degrabă prin absenţă.