Sancțiunile aplicate Rusiei îi divizează pe liderii europeni
- Mircea Marian
- 20 martie 2015, 00:00
Liderii europeni s-au reunit, ieri, la Bruxelles, cel mai disputat punct de pe ordinea de zi fiind regimul sancțiunilor impuse Rusiei.
Statele est-europene doresc ca aceste sancțiuni să fie menținute până la încheierea conflictului din estul Ucrainei. O soluție de compromis la care s-ar putea ajunge însă este condiționarea ridicării lor de respectarea integrală a acordurilor de la Minsk. Cea mai spinoasă chestiune din aceste acorduri este preluarea controlului graniței cu Rusia, de către Ucraina, inclusiv în zonele controlate de separatiști. Dacă s-ar accepta această variantă de compromis, sancțiunile ar fi prelungite limitat, din vară până la sfârșitul anului.
Contractele cu Gazprom, supervizate la Bruxelles
O altă chestiune controversată este legată de uniunea energetică, unde principala dispută este generată de dorința Comisiei Europene de a avea un control asupra viitoarelor contracte cu Gazprom, pentru a evita situații în care unele state europene plătesc pentru gazele importate de trei ori mai mult decât altele. Oficialii de la Bruxelles apreciază că acest joc al prețurilor este dus de Moscova pentru a diviza statele europene. Din acest motiv, Comisia Europeană dorește transparentizarea contractelor, ceea ce presupune nu doar cunoașterea prețului de achiziție, ci „toate condițiile” din contract. România susține transparentizarea acestor contracte, a spus un oficial român pentru Evenimentul Zilei. Ungaria și Slovacia se opun însă controlului de la Bruxelles a contractelor cu Gazprom. În plus, se discută posibilitatea ca viitoarele contacte cu Gazprom să fie încheiate de grupuri de țări, nu de state individuale. Pe agenda Consiliului European ar putea figura și situația din Grecia, dar joi dimineața nu era încă clar dacă se va ajunge la această chestiune.
Vizita oficială a doamnei Iohannis
Nu se poate spune încă în ce fel se individualizează România la acest summit, declarația președintelui Iohannis, înainte de plecare, fiind extrem de generală. Administrația prezidențială a renunțat și la obișnuitele informări neoficiale – așa cum se procedează în majoritatea statelor. Președintele Traian Băsescu discuta, neoficial, cu ziariștii care îl însoțeau la reuniunile CE sau ruga pe unul din consilierii săi să explice jurnaliștilor care este miza pentru România. În schimb, din delegația președintelui Iohannis nici măcar nu face parte purtătoarea de cuvânt, Tatiana Niculescu Bran, așa că delegația de presă a fost complet izolată de oficialii care participă la summit. În plus, deși aceasta este o reuniune de lucru, cu un program extrem de încărcat, șeful statului a luat-o la Bruxelles pe soția sa, Carmen Iohannis. În absența oricărei comunicări oficiale, nu este clar care este programul soției președintelui.