Viața la bloc. Sancțiuni severe pentru cei care fac asta lângă imobil. Legea ar putea deveni mai aspră

Viața la bloc. Sancțiuni severe pentru cei care fac asta lângă imobil. Legea ar putea deveni mai aspră Gălăgie. Sursa foto: Freepik

În România, legea impune amenzi ce pot ajunge până la 12.000 de lei pentru persoanele care deranjează ordinea și liniștea publică. Aceasta se aplică celor care ascultă muzica la un volum excesiv, efectuează lucrări zgomotoase după anumite ore sau creează scandal.

Acum, un nou proiect de lege se îndreaptă împotriva persoanelor care ascultă muzică la un volum ridicat în apropierea blocurilor sau a locuințelor.

Ordinea și liniștea publică, vizate într-un nou proiect de lege

Legea nu face excepții pentru cei care organizează petreceri neautorizate în fața blocurilor.

Adesea, aceste evenimente spontane, în special în weekend, generează un nivel de zgomot mult mai mare decât cel acceptabil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, în astfel de situații, vecinii au posibilitatea de a apela la intervenția poliției. În plus, pe lângă amenzile pentru tulburarea liniștii publice, aceste sancțiuni ar putea fi și mai mari.

În prezent, astfel de comportamente care perturbă ordinea și liniștea publică sunt sancționate cu amenzi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei.

Bloc, balcon, apartamente

Apartamente. Sursa foto: Pixabay

Cu toate acestea, dacă noua lege va fi adoptată, aceste amenzi ar putea ajunge la 4.000-6.000 de lei.

Dacă încalci legea în mod repetat riști sancțiuni și mai usturătoare

De asemenea, există o prevedere care stipulează că o nouă contravenție repetată în decurs de 72 de ore legată de liniștea publică, va atrage o sancțiune între 6.000 și 12.000 de lei.

„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, se arată în Legea nr. 61/1991, potrivit Capital.

Orele de liniște la bloc

În 2024, orele referitoare la liniștea publică pentru blocuri sunt reglementate atât prin lege, cât și prin normele stabilite de fiecare asociație de proprietari.

Amendă, apel 112

Amendă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Printre altele, Legea 61/1991, care reglementează sancționarea comportamentelor ce afectează conviețuirea socială, stipulează următoarele infracțiuni:

  • Tulburarea liniștii locatarilor prin zgomote produse cu orice aparat, obiect sau prin strigăte.
  • Perturbarea liniștii între orele 22.00-8.00 și 13.00-14.00 de către oricine, prin zgomote puternice, larmă sau utilizarea de aparate muzicale la volum ridicat, fie în localuri, fie în locuințe, ori în alte spații rezidențiale din apropiere.

Revista presei