Sancțiuni pentru Coreea de Nord. Italia și alte zece țări, amenințate

Sursa foto: Britannica/ Coreea de Nord

Coreea de Nord, o veșnică bătaie de cap. Cu obiectivul de a înfrunta amenințările din programul de rachete balistice al Phenianului și al armelor sale de distrugere în masă, Statele Unite, Australia, Canada, Coreea de Sud, Franța, Germania, Japonia, Italia, Olanda, Noua Zeelandă și Statele Unite au dezvăluit miercuri un nou plan pentru a monitoriza dezvoltarea armelor nucleare de către Coreea de Nord.

În martie, vetoul Rusiei a declanșat încetarea monitorizării de către un grup de experți de la ONU, alarmând comunitatea internațională.

Ministrul de Externe al Coreei de Nord, Choe Son-hui, a numit duminică echipa de monitorizare a sancțiunilor "ilegală și nelegitimă" și a avertizat că țările care fac parte din ea, vor trebui "să plătească un preț mare". Potrivit ministrului, existența grupului "constituie o negare a Cartei Națiunilor Unite".

"Îmi exprim îngrijorarea serioasă și regretul față de comportamentul obișnuit al Statelor Unite de a ignora în mod arbitrar ordinea internațională, pentru a-și urmări interesele hegemonice, și o condamn și o resping vehement ca pe o sfidare a justiției internaționale și cea mai flagrantă încălcare a suveranității Coreei de Nord", a adăugat ministrul nord-coreean.

Sancțiuni pentru Coreea de Nord

"Preferința noastră ar fi fost să continuăm programul anterior implementat de Consiliul de Securitate. Acea cale a fost împiedicată de intransigența Rusiei", a declarat în ultimele zile, într-o conferință de presă la Seul, vice-secretarul de stat american, Kurt Campbell.

"Obiectivul mecanismului este implementarea integrală a sancțiunilor ONU asupra Coreei de Nord, publicând informații bazate pe investigații riguroase ale încălcărilor legii", explică nota publicată de Departamentul de Stat al SUA.

Comunitatea internațională este în alertă, după ce Phenianul și-a intensificat operațiunile militare în ultimele luni și miercuri a declarat că va bloca definitiv granița cu Coreea de Sud, pentru a contracara ceea ce a numit "isterie de confruntare" din partea forțelor sud-coreene și americane.

Cu câteva ore mai devreme, Phenianul a distrus porțiuni de drum care leagă cele două țări. O acțiune care a venit ca răspuns la presupusa trimitere de drone de către Seul deasupra capitalei nord-coreene, care ar fi distribuit mesaje de propagandă împotriva lui Kim Jong-un, știre infirmată de autoritățile sud-coreene.

Alerta împotriva Phenianului a crescut și mai mult în ultimele zile, după ce surse ucrainene au denunțat trimiterea a mii de soldați nord-coreeni în Rusia, pentru a participa la războiul împotriva Kievului. Dacă va fi confirmată, ar fi prima participare a țării la un război străin.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / it.euronews.com