Sancțiuni drastice pentru șoferii care îşi lasă mașina la voia întâmplării. Amendă pentru parcarea neregulamentară

Sancțiuni drastice pentru șoferii care îşi lasă mașina la voia întâmplării. Amendă pentru parcarea neregulamentară Sursa foto: Arhiva EVZ

Lipsa locurilor de parcare este una dintre marile probleme din România. De la o zi la alta sunt tot mai multe mașini și prea puține locuri de parcare. Din acest motiv majoritatea șoferilor parchează neregulamentar, iar amenzile sunt destul de piperate.

Pentru șoferii care își parchează mașinile la voia întâmplării pe drumurile publice, legislația prevede puncte de penalizare și amenzi drastice.  Mai trebuie spus că suplimentar amenzii, șoferul va primi și penalizări sub formă de puncte. De asemenea, interdicţia este valabilă şi pentru trotuare dacă șoferul nu lasă un spațiu de minimum un metru pentru pietoni.

Sancțiuni drastice pentru șoferii care îşi lasă mașina la voia întâmplării

Conform art. 72 din OUG nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice, ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate este interzisă. Mai mult, pe lângă amenda de parcare neregulamentară, există și o suprataxă pentru cei care aleg să parcheze pe locuri de parcare cu plată fără a achita tariful impus. Șoferii care nu plătesc taxa parcării riscă o suprataxă de 200 lei pe care fie o plătesc pe loc ori va fi anexată plății impozitului.

Şoferii trebuie să mai ştie că dacă plătesc amenda pentru parcare neregulamentară în termen de 15 zile, atunci vor trebui să achite doar jumătate din cuantumul ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conducătorii auto sancţionaţi pot plăti amenda pentru parcare neregulamentară online, pe site-ul ghiseul.ro, la direcţia de taxe şi impozite din fiecare oraș, fie la casieriile Trezoreriei Române.

Cât este amenda pentru parcarea neregulamentară

În 2023, punctul de amendă rămâne la același preţ de anul trecut, 145 lei. În cazul în care, un conducător auto este surprins într-o astfel de situaţie, acesta riscă o amendă din clasa a I-a de amenzi, adică 2 sau 3 puncte de amendă. Astfel, amenda minimă pentru parcare neregulamentară va fi de 290 de lei, iar cea maximă de 435 de lei. Suplimentar, şoferul se va alege cu două puncte de penalizare.

Şi nu e totul, șoferul va fi încadrat și la categoria staționare neregulamentară. În această situație, legislația prevede o amendă pentru staționare neregulamentară cuprinsă între 580 și 725 de lei, plus trei puncte de penalizare. Aceleași amenzi se vor aplica și dacă se va parca sau staționa pe spațiul verde.

În cazul staţionării sau parcării pe autostradă în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate, conducătorul auto riscă o amendă pentru parcare neregulamentară cuprinsă în clasa a II-a de amenzi, adică 6 puncte-amendă, echivalentul a 870 de lei.

Staționarea neregulamentară pe drumurile publice în condiții de vizibilitate redusă se sancționează și ea cu 9, până la 20 puncte-amendă. Valoarea acestora este cuprinsă între 1.300 și 2.900 de lei, se mai arată în legea actuală.