DEZASTRU în SĂNĂTATE. Medicii de familie NU MAI EMIT TRIMITERI și REȚETE GRATUITE sau COMPENSATE. Consultațiile, pro bono sau PE BANI

DEZASTRU în SĂNĂTATE. Medicii de familie NU MAI EMIT TRIMITERI și REȚETE GRATUITE sau COMPENSATE. Consultațiile, pro bono sau PE BANISursa foto: Arhiva EVZ

Medicii de familie nu vor mai acorda rețete gratuite și compensate, trimiteri la specialiști și nici consultații decontate de casele de asigurări, ca mijloc de protest față de subfinanțarea domeniului.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu, a declarat că nu există niciun motiv pentru a renunța la protest. Ea spune că mulți dintre medicii de familie vor consulta pacienții pro bono, dar că unii îi vor taxa.

 

Medicii de familie ANUNȚĂ HAOSUL în sistemul sanitar! 2018 vine cu VEȘTI EXTREM DE PROASTE pentru români

Mai mult, șefa asociației medicilor de familie spune că nu știe cât va dura acest protest, pentru că totul depinde de deciziile politice privitoare la finanțarea medicinei de familie.

„Noi am încercat, am fost la discuţii la Ministerul Sănătăţii, dar totul a rămas la nivel de „se va...”. „Se va...”, dar nu se ştie când. Vă daţi seama că nu ne-am dorit să se ajungă aici, dar altă soluţie nu avem”, a declarat Rodica Tănăsescu pentru News.ro.

Pentru că medicii de familie și Guvernul nu se înțeleg, din 2018, am putea plăti serviciile pentru care avem asigurare de sănătate

În decembrie, SNMF anunța că, din 3 ianuarie, cabinetele medicilor de familie nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de Sănătate. SNMF anunța într-un comunicat că Guvernul și Parlamentul aleg să ignore soarta a 25.000 de medici și asistenți medicali care oferă servicii întregii populații a României, deși aceștia sunt la baza piramidei sistemului public de sănătate.

„Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate şi de asigurarea unei finanţări corecte a segmentului de asistenţă medicală primară dovedesc o disponibilitatea extrem de redusă de a modifica ceva consistent. Se constată la propriu că autoritatea prim-ministrului României este sfidată de funcţionărimimea unui sistem inert şi rigid, incapabil de ameliorări de substanţă! Deşi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul şi Parlamentul României aleg să ignore soarta apeste 25.000 de medici şi asistenţi medicali care oferă servicii medicale întregii populaţii a României. De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri în Coaliţia Solidari pentru Sănătate consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienţilor şi profesioniştilor din medicina familiei”, se arăta în comunicatul SNMF.

În urma acestui comunicat, ministrul Sănătații, Florian Bodog, a anunțat că bugetul pentru medicina de familie va crește în 2018 cu 278 de milioane de lei. 

Revolta medicilor de familie îl sperie pe Bodog! Bugetul Sănătății va fi suplimentat

„Urmaresc indeaproape discutiile dintre medicii de familie si conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate care au pornit de la premisa ca modificarile la contractul cadru trebuie sa vizeze debirocratizarea si eficientizarea sistemelor informatice. Am constatat ca, in prezent, dialogul se axeaza mai mult pe negocieri de ordin financiar. Ca urmare, incercand sa raspundem noilor solicitari primite din partea reprezentantilor medicilor de familie, pentru anu viitor este prevazut ca bugetul pentru medicina de familie sa se suplimenteze cu 278 milioane de lei”, a spus, atunci, Bodog.

Pe 15 noiembrie, în jur de 3.000 de medici de familie au protestat în fața Guvernului. Nemulțumirile lor erau, în principal, legate de faptul că nu era încă finalizat contractul-cadru pentru 2018, că sistemul îi îngroapă în acte, că protocoalele terapeutice sunt inflexibile, dar și că tarifele la care sunt decontate de la CNAS serviciile medicale sunt foarte mici. „Vrem să se acorde 10% din fondurile de sănătate pentru medicina de familie. Ne confruntăm cu foarte multe acte, iar din cauza asta nu ne putem face meseria pentru care ne-am pregătit” atrăgea atenția un medic din Vaslui.

În ciuda nenumăratelor proteste și apeluri, situația pare încă departe de rezolvare.