Mesele sănătoase şi somnul alungă astenia de primăvară.
Veţi fi mai mobilizaţi să înfruntaţi dimineţile răcoroase dacă mâncaţi bine. Micul dejun o să vă ajute să fiţi mai în formă la serviciu, după o noapte în care organismul a epuizat resursele. Ar fi de preferat să luaţi mese bogate în fibre, lactate, vitamine şi minerale. Între micul dejun şi prânz consumaţi alune, fistic ori fructe uscate. 1. Nu săriţi peste micul dejun. Românii nu prea îşi iau micul dejun, arată studiile. Totuşi, dacă luaţi masa de dimineaţă, veţi avea mai mult spor la serviciu şi mai multe şanse să vă îndepliniţi sarcinile. „Gândiţi-vă că mergeţi la lucru, unde urmează un consum maxim de energie, iar organismul nu are rezerve serioase. Dacă nu are de unde să se alimenteze, el va recurge la o sursă ascunsă de lipide (cetoză). Aşa se explică şi respiraţia care miroase a acetonă, pe care unele persoane o experimentează dimineaţa”, spune nutriţionistul Corina Zugravu, lector universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila”. Fibrele vă satură repede şi vă menţin senzaţia de saţietate pe o perioadă mai mare. Încercaţi fulgii de ovăz cu lapte, caise uscate, stafide ori un iaurt combinat cu fructe (tăiaţi în iaurt rondele de banane). 2. Mâncaţi fructe şi legume. Când temperaturile sunt scăzute, există tentaţia de a mânca mai nesănătos. Tocmai de aceea, fiţi prevăzători şi faceţi tot posibilul să aveţi în preajmă fructe şi legume. Dacă vi se face poftă de ceva dulce, este de preferat să mâncaţi o portocală, în locul unui pătrăţel de ciocolată. Sunt bune şi fructele uscate (caise, stafide). „Dacă doriţi ciocolată, alegeţi-o pe cea amăruie, are glucide mai rafinate şi dă energie”, specifică medicul nutriţionist, care mai recomandă prunele uscate, deoarece conţin o mulţime de antioxidanţi, dar şi bananele, întrucât au vitamina B6 şi magneziu. Nici alunele ori fisticul nu sunt o alegere rea. Cartoful, sfecla, păstârnacul, gulia pot fi făcute la cuptor şi adăugate în supă. 3. Beţi mai mult lapte. Produsele lactate, cum sunt laptele, brânza, iaurtul, sunt surse esenţiale de proteine, vitamina A şi B12. Sunt şi o sursă importantă de calciu, mineral esenţial pentru sistemul osos. Ele vă întăresc sistemul imunitar, vă feresc de răceli şi gripe, dar vă pot aduce şi grăsimi mai multe în organism. De aceea, este bine să alegeţi produsele degresate. În timp ce copiii pot fi hrăniţi cu lapte integral degresat (cu 3,5% grăsime), în cazul adulţilor este indicat laptele cu 1,8% lipide ori cel cu 0,1% grăsime. 4. Scăpaţi de restanţele la somn. În medie, un adult doarme cam şase ore şi jumătate pe noapte, deşi ideal ar fi să se odihnească opt. Specialiştii vă sfătuiesc să vă odihniţi atât cât vă cere organismul. În timpul somnului, creierul face ordine între legăturile neuronale. Nopţile albe îl împiedică să-şi facă „menajul”, ceea ce va duce la pierderea atenţiei şi a concentrării. 5. Ieşiţi la plimbare. Chiar dacă organismul vă îndeamnă mai mult la hibernare, nu-l ascultaţi. Ieşiţi din casă, faceţi sport, indiferent de temperatura de afară. Imunitatea va avea de câştigat. „Vremea se îmbunătăţeşte, iar parcul este locul ideal pentru a ieşi şi a face mişcare”, sugerează antrenorul Liora Zytcer, manager la Pescariu Sports and Spa.