The Guardian a raportat că guvernul italian intenționează să emită un decret care ar însemna că ambarcațiunile de salvare ale ONG-urilor lui Soros să fie amendate cu până la 5.500 de euro pentru fiecare migrant pe care îl debarcă pe teritoriul italian. Membrii organizaţiilor au declarat că decretul lui Matteo Salvini constituie o "declarație de război împotriva ONG-urilor care salvează vieți pe mare".  

Decretul ministrului de Interne, care va fi propus Consiliului de Miniștri în următoarele zile și apoi votat de Parlament, va permite amendarea ONG-urilor "de la 3.500 € la 5.500 € pentru fiecare străin transportat", potrivit  Guardian.

Noul decret consolidează competențele Ministerului de Interne în materie de imigrație și urmărește să pună capăt acţiunilor ONG-urilor. De exemplu, Médecins Sans Frontières, ar fi trebuit să plătească 440 de milioane de euro  dacă decretul ar fi fost în vigoare în ultimii trei ani.   

Ce spun opozanţii lui Salvini

"Noul decret amenință principiile legale și datoria de a salva vieți", a declarat Claudia Lodesani, președintele MSF Italia. "Este ca și cum am impune amenzi pe ambulanțele care transportă pacienții la spital". "Aceasta arată slăbiciunea unui guvern care nu este în măsură să garanteze controlul prin mijloace democratice și simte în mod constant nevoia de a recurge la amenințarea utilizării forței".  

"Noile norme contrazic constituția", a declarat senatorul italian Gregorio de Falco, un fost ofițer de coastă. De menţionat că anul trecut, De Falco a fost expulzat de Mișcarea M5S care guvernează în coaliție cu partidul lui Salvini, Lega, pentru votul împotriva unui proiect de lege privind securitatea, așa-numitul "Decret Salvini", elaborat de ministrul de Interne și care vizează drepturile de azil.

Salvini a declarat în mod repetat că apele italiene sunt închise pentru navele de salvare ale ONG-urilor

Mai multe nave au rămas blocate pe mare datorită acestei abordări dure, care au ca scop, în parte, forțarea altor părți ale Europei să găzduiască mai mulți imigranţi, Italia fiind sufocată deja.