Salvați de pandemie. Polițiștii care negociau șpaga rămân în izolare acasă
- Magda Spiridon
- 14 aprilie 2020, 14:03
Procesul în care este judecat apelul foștilor polițisti bucureșteni Adrian Oliver Ristea și Boacă Dorin Gabriel, acuzați de luare de mită, a fost amânat.
Decizia a fost luată, luni, de judecătorii de la Curtea de Apel București. Pe 13 februarie 2019, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Adrian-Oliver Ristea, la data faptelor ofițer de poliție în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 2, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, și în stare de libertate.
De asemenea, a fost trimis în judecată Boacă Dorin-Gabriel, la data faptei agent de poliție în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 2, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.
În același dosar, la 02 octombrie 2019, o altă persoană a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției, acceptînd o condamnare de 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În primă instanță, judecătorii de la Tribuanlul București l-au condamnat pe Ristea Adrian-Oliver la o pedeapsă de 6 ani și 4 luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată, iar pe Boacă Dorin Gabriel la 4 ani de închisoare pentru luare de mită, potrivit justnews.ro.
Acuzațiile procurorilor DNA
În rechizitoriul procurorilor se arată că, în cursul lunii octombrie 2018, Ristea Adrian-Oliver ar fi pretins de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză) să-i remită, în două tranșe, suma de 1.500 de euro pentru ca, în temeiul atribuțiunilor de serviciu, să efectueze controale la mai multe magazine dintr-un centru comercial, în scopul eliminării concurenței omului de afaceri. În scopul menționat mai sus, la data de 05 noiembrie 2018, ofițerul de poliție a primit suma de 3.800 lei din cei 1.500 de euro pretinși inițial.
”Deoarece controlul pentru care a primit banii respectivi nu a putut fi efectuat până la sfârșitul anului 2018, inculpatul Ristea Adrian-Oliver i-a solicitat martorului să îi dea informațiile necesare pentru a putea opri în trafic autoturisme care transportă produse contrafăcute și implicit pentru a lua măsurile legale, respectiv confiscarea mărfii și întocmirea unui dosar penal deținătorului acesteia. Polițistul a propus acest mod de lucru deoarece, în cazul constatării unei infracțiuni flagrante, nu era necesară o aprobare prealabilă de la șeful său ierarhic.