Salvați Bucureștiul de Marele Cutremur! Nicușor Dan ignoră de 656 de zile măsurile de punere în siguranță a Capitalei

Salvați Bucureștiul de Marele Cutremur! Nicușor Dan ignoră de 656 de zile măsurile de punere în siguranță a Capitalei Sursa foto: EPA/ERDEM SAHIN

Cel mai mare cutremur din România este denumit academic ”incapacitate administrativă”, iar popular - neputință. Este mișcarea telurică, pardon politică, care se manifestă în ultimii 30 de ani, la intensitate maximă, zdrucinând din temelii încrederea, dar mai ales speranța oamenilor în instituțiile menite să-i protejeze. Lipsa de reacție de autorităților, a clasei politice în general, față de siguranța oamenilor în fața amenințării cutremurului este cu mult mai devastatoare decât orice seism cu o magnitudine mai mare de 7,4 grade pe scara Richter (similar celui din 4 martie 1977).

Tragedia cu care se confruntă Turcia a readus în atenția opiniei publice subiectul riscului seismic la care este expusă România, în special capitala țării, București. Panica, firească, care rezultă din dezbaterile publice pe acest subiect este intensificată de lipsa de reacție a autorităților. Informațiile care urmează să fie enumerate în acest demers jurnalistic au un singur obiectiv: salvarea de vieți ÎNAINTE, nu după producerea unui cutremur.

În Martie 2019, o echipă de experți în construcții - români și străini - au început o amplă și extrem de minuțios expertizare a riscului seismic cu care se confruntă Bucureștiul. Demers inițiat de Primăria Capitalei condusă de Gabriela Firea, înlocuită după alegeri de Nicușor Dan, pe fonduri europene.

În Aprilie 2021, echipa de experți a predat Primăriei Municipiului București un raport, foarte bine documentat, referitor la riscul seismic. Raportul cuprinde analize, simulări, dar mai ales MĂSURI DE PUNERE ÎN SIGURANȚĂ a clădirilor și a infrastructurii critice (drumuri, poduri, pasaje rutiere, linii de metrou sau căi ferate, spitale și alte clădiri de interes public). Raportul conține și un ”Manual”, cu indicații precise, clare referitoare la măsuri tehnice și legislative imediate ce trebuie luate pentru a pune în siguranță viața oamenilor din Capitala României. Mai mult, Raportul - elaborat în 612 pagini - indică și sursele de finanțare pentru punerea în siguranță a imobilelor de locuit, clădirilor publice și a infrastructurii critice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primăria Capitalei știe că vine cutremurul, dar nu face nimic

Deci, Primăria Municipiului București - prin structurile de specialitate - ȘTIE încă din luna Aprilie 2021 despre ”situația îngrijorătoare” (termen exprimat în multiple pagini ale Raportului) cu care se confruntă Capitala în privința unui cutremur. În cele 656 de zile de când a luat cunoștință de situație, a primit și setul de măsuri, Primăria Municipiului București NU A INIȚIAT DEMERSURI pentru a pune în siguranță imobile de locuit, clădiri administrative și infrastructură critică. Setul de măsuri imediate ce trebuie luate, ”Manualul” - o anexă cu soluții tehnice și legislative extrem de bine documentate, parte din Raportul întocmit de specialiștii în construcții - prin care Bucureștiul poate începe acțiunea de punere în siguranță a orașului a rămas doar o simplă recomandare.

Specialiștii avertizează: Cutremurele cu o intensitate mai mare de 7 grade pe scara Richter sunt ciclice, la o perioadă de 70-80 de ani și se resimt cu precădere în zona de Est și Sud a României. Riscul producerii unui seism cu o intensitate mai mare de 7 grade în viitorul apropiat este de 46% (raport Băncii Mondiale pentru PMB)

Redăm integral recomandările și setul de măsuri IMPERATIVE, formulate de specialiști, pentru a pune în siguranță viața oamenilor din București:

raport recomandari cutremur Bucuresti 01

raport recomandari cutremur Bucuresti 01

Există soluții financiare pentru consolidarea clădirilor

În plus față de aceste recomandări, soluțiile financiare pentru a începe punerea în siguranță a imobilelor de locuit, a clădirilor publice și a infrastructurii critice există pentru că Bucureștiul contribuie cu 51 miliarde de euro în PIB-ul României. Trebuie doar ca Guvernul să renunțe la 10% din aceste încasări și să le aloce programului de punere în siguranță a Bucureștiului. 

Bugetele consolidate ale primăriilor din București însumează 6 miliarde de euro. Necesarul de investiții imediate în București este de 5 miliarde euro (estimare specialiști)! Bani pentru a pentru a pune în siguranță 367 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, a 34 de poduri și pasaje rutiere, a 291 de școli vulnerabile la cutremur și a celor 19 spitale care riscă să se prăbușească la un seism mai mare de 7 grade pe scara Richter.

Alte surse de finanțare disponibile:

  1. Bugetul de stat - fond de rezervă, situații de urgență
  2. Ministerul Dezvoltării 
  3. Fonduri europene - POIM, POCA; PNRR, Orizont
  4. Granturi - Japonia, Finlanda, Danemarca, Germania, Elveția
  5. Bugete locale primării de sector și Primăria Municipiului București
  6. Credite cu perioade de grație de până la 5 ani și dobânzi sub 2% oferite de BEI, BERD, BM

După cum vedeți soluții tehnice și legislative există, ele au fost livrate oficial, pe bază de proces-verbal, încă din aprilie 2021. Mai precis, de 656 de zile!

Surse de finanțare există. Trebuie doar accesate.

Întrebarea care rămâne este dacă mai există în Primăria Capitalei interes și capacitate administrativă?! Aceasta este nuanța care face diferența între a preveni un dezastru sau a reacționa la o calamitate! Este diferența esențială între a salva vieți ÎNAINTE, nu DUPĂ producerea unui cutremur. 

Astăzi, recomandările specialiștilor în construcții care au întocmit Raportul pentru Primăria București reprezintă soluții coerente, concrete pentru a pune în siguranță clădiri, infrastructura orașului și viața oamenilor. La fel de bine, toate aceste recomandări pot fi un rechizitoriu minuțios și documentat împotriva administrației, pentru atentat (încă!!) la siguranța oamenilor.

Dar nu este loc de lamentări, acuze sau amenințări. Este nevoie doar de acțiune imediată din partea autorităților locale și centrale pentru a începe consolidarea clădirilor.

Primul pas: Faceți public Raportul Băncii Mondiale! Este un gest autentic de asumare a responsabilității. Odată publicat, teama de pericol și un dram de conștiință vor fi suficiente pentru a începe să salvăm vieți în București!

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro