Salvarea Greciei, ajutor şi pentru moneda europeană

Salvarea Greciei, ajutor şi pentru moneda europeană

Moneda europeană a recuperat, ieri, o parte din eurocenţii pierduţi în lupta cu dolarul în ultimele luni, de când au apărut zvonurile privind posibila intrare în incapacitate de plată a Greciei.

Cursul oficial anunţat ieri de Banca Centrală Europeană (BCE) a fost de 1,3585 dolari pentru un euro, faţă de cursul de vineri de 1,3384 dolari pentru un euro. Astfel, moneda unică europeană a marcat o apreciere de 1,5%.

În mod surprinzător, ştirea că Grecia va primi de la statele europene şi de la FMI un ajutor de 45 de miliarde de euro i-a conferit monedei euro mai multă forţă. Din întreaga sumă, ţările din zona euro vor asigura 30 de miliarde de euro, la o dobândă de 5%.

Dăianu: euro se va întrema

„Euro s-a depreciat foarte mult din cauza incertitudinilor legate de detaliile tehnice ale pachetului de asistenţă. Anunţul a eliminat această mare cantitate de instabilitate”, explică, pentru EVZ, profesorul de economie Daniel Dăianu. Potrivit acestuia, este o rezolvare care nu elimină problemele structurale ale zonei euro.

Pe de-o parte, anumite ţări trebuie să aplice reforme pentru a avea o productivitate la nivelul mediei celorlalte state. Pe de altă parte, nu s-au definit încă mecanismele şi instrumentele cu ajutorul cărora uniunea monetară să-şi corecteze dezechilibrele, spune fostul europarlamentar. El estimează că euro se va întrema în continuare, însă va depinde, totodată, şi de relaţia dintre dolar şi monedele asiatice.

Este o mare provocare pentru Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, aflat pe finalul mandatului la conducerea instituţiei. Criza din Grecia îl privează pe Trichet de stabilitatea monedei euro, necesară pentru a scoate Europa din recesiune, potrivit Bloomberg. După anunţul făcut ieri, au scăzut şi dobânzile obligaţiunilor de stat ale Greciei de la valoarea de vineri de 7% la 6,1%, deoarece investitorii percep obligaţiunile ţării ca fiind mai puţin riscante.

„Important este ce se va întâmpla cu programul de ajustare fiscală, deoarece finanţarea rezolvă problema doar pe termen scurt”, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. Conform acestuia, autorităţile elene vor trebui să ia „măsuri draconice” precum tăierea salariilor şi a pensiilor, pentru a stabiliza nivelul datoriei externe.

Ne puteți urmări și pe Google News