Avertisment pentru toți turișii de la salvamontiști! Există un pericol major

Salvamontiștii avertizează turiști Ceahlău

Salvamontiștii îi avertizează pe turiști să nu urce pe Ceahlău deoarece temperaturile vor scădea extrem de mult și viața acestora poate fi pusă în pericol.

În contextul în care vremea se va răci drastic în întreaga țară, salvamontiștii îi avertizează pe turiști să nu urce pe Ceahlău.

Potrivit prognozei meteo remisă de meteorologi, în nordul Carpaților Orientali, temperaturile din zona înaltă, la peste 1500 de metri, vor coborî până la – 20 și -27 de grade.

„La aceste temperaturi pericolul de a fi surprins în zone expuse vântului este extrem de mare, chiar cu echipament adecvat turismului montan de iarnă”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț, pentru Mesagerul Neamț.

„La viteze ale vântului de 60 -70 km /h absolut normale și frecvente în zona Masivului Ceahlău și cu rafale de 100 km/h, echartul temperaturii resimțite de corpul uman indică o zonă de mare risc.

În zona montană există patru zone de risc estimat. Zona 1 cu risc de îngheț la o expunere continuă cuprinsă între 10 și 30 minute; Zona 2 cu risc mare de îngheț, cuprinsă între 5 și 10 minute; Zona 3 cu risc mare de îngheț între 2 și 5 minute – zona de la care din punctul de vedere al managementului factorului de risc al operațiunilor de salvare intervenția este discutabilă si calculul procedural poate situa acțiunea în zona roșie a echartului VGR.

Zona 4 foarte rar posibilă în România zona de risc maxim când congelarea țesutului uman se produce la 2 minute de expunere. În aceste condiții operațiunile de salvare nu sunt posibile. Astfel, în condițiile temperaturii fizice de -20 grade și vânt de 70 km /h temperatura resimțită este de aproximativ -36 -37 de grade (zona 2 de risc), iar la -27 grade temperatura resimțită este de aproximativ -44/-51 grade (zona 3 de risc)”.

Salvamontiștii îi avertizează pe turiști să nu urce pe Ceahlău!

„În aceste condiții cel mai pertinent sfat este să nu întreprindeți ascensiuni decât dacă aveți echipament folosit de alpiniștii de mare altitudine și o pregătire fizică excelentă. Protejați-vă fața cu masca de vânt și ochelari de protecție integrali. Evitați pe cât posibil să fiți surprinși de lăsarea serii pe trasee când temperaturile coboară brusc și viteza vântului crește. Nu scoateți mânușile din mâini”, a mai precizat Raul Papalicef.