Evenimentul Zilei > Actualitate > Vin zile cu -14 grade în București. Ministrul Energiei avertizează că vom avea probleme cu încălzirea
Vin zile cu -14 grade în București. Ministrul Energiei avertizează că vom avea probleme cu încălzirea

Vin zile cu -14 grade în București. Ministrul Energiei avertizează că vom avea probleme cu încălzirea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că vremea se va răci brusc şi accentuat în Capitală începând de vineri. Până luni va fi ger mai ales în zonele periurbane unde temperaturile minime în cursul dimineţilor vor coborî până la -11 grade.

Vin zile cu -14 grade în București. Ministrul Energiei avertizează că vom avea probleme cu încălzirea.

Potrivit ANM, în intervalul 11 februarie, ora 20:00 – 12 februarie, ora 20:00, vremea se va răci brusc şi accentuat, astfel că vineri dimineaţa temperatura aerului va coborî până în jurul valorii de -2 grade şi nu va depăşi 0…1 grad pe parcursul zilei.

La început va ploua, iar după miezul nopţii şi în prima parte a zilei de vineri vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă neuniform, cu grosime în general de 2…5 cm. Temporar, mai ales în orele după-amiezii, vântul va avea intensificări cu rafale de 45…55 km/h, amplificând senzaţia de frig.

De vineri seara până luni dimineaţa la ora 10:00, vremea va fi deosebit rece, geroasă în orele dimineţilor în zona periurbană, astfel că minimele termice vor fi de -11..-7 grade, iar la amiază se vor înregistra valori de -2…0 grade. Vântul va sufla în general moderat, în medie cu 30…35 km/h, amplificând senzaţia de rece. Cerul va deveni parţial noros, vor fi condiţii de ceaţă cu depunere de chiciură şi se poate forma gheţuş.

Vin zile cu -14 grade în București

În acest context, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că sistemul este pregătit, inclusiv cele patru CET-uri din Capitală, dar bucureștenii trebuie să știe că atunci când temperaturile vor scădea „este probabil să apară probleme, vor fi spărturi”

Ieri am avut comandament de iarnă. Întreg sistemul energetic național este pregătit, nu vom avea probleme cu alimentarea. Nici cu energie electrică, nici cu energie termică. Evident, din punct de vedere al producătorului.

Dacă ne referim la București, toate cele patru centrale – CET Sud, CET Vest, Grozăvești și Progresul – sunt pregătite să funcționeze și nu au absolut nicio problemă.

Evident, bucureștenii trebuie să știe că rețeaua de termoficare, probabil când temperaturile vor scădea, vor fi sincope, vor fi probleme, vor fi spărturi. Termoenergetica ar trebui să fie foarte pregătită încă de astăzi. În așa fel încât să intervină prompt și să nu fie întreruperi mari de alimentare cu energie termică a Bucureștiului”, a declarat ministrul Energiei la Digi 24.