Evenimentul Zilei > Vremea > Alerte meteo de vreme severă în toată țară. Coduri portocaliu și galben de ger și vânt puternic
Alerte meteo de vreme severă în toată țară. Coduri portocaliu și galben de ger și vânt puternic

Alerte meteo de vreme severă în toată țară. Coduri portocaliu și galben de ger și vânt puternic

Alerte meteo de vreme severă în toată țară. Coduri portocaliu și galben de ger și vânt puternic

Alerte meteo de vreme severă în toată țară. Cod portocaliu. Meteorologii au actualizat cele trei coduri de vreme rea pentru teritoriul țării. Vremea se anunță foarte rece în toate regiunile țării, până luni, 15 februrarie.

Conform informațiilor furnizate de ANM, în intervalul menționat, vremea se va răci accentuat în toate regiunile. Mai ales pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger. La început acesta se va manifesta în zona de vest, nord, nord-est și centru. Apoi frigul se va extinde și în restul teritoriului.

Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade. Cele mai scăzute valori vor fi înregistrate în depresiunile din estul Transilvaniei. În noaptea de vineri spre sâmbătă (12/13 februarie), temperaturile vor coborî sub -20 de grade.

Pe timpul zilei, maiximele vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și -2 grade.

De menționat că vremea se anunță deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare. Local aceasta va fi geroasă, mai ales noaptea și dimineața.

Alerte meteo de vreme severă

Meteorologii au anunțat un Cod galben de vânt, ninsori temporar viscolite și polei în cea mai mare parte a țării. Acesta a intrat în vigoare joi, la ora 12.00 și se va manifesta până vineri, 12 februarie, la ora 18.00. Meteorologii se așteaptă la intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării. De asemenea vor fi ninsori temporar viscolite și polei în nord-vest, nord, centru, est și sud-est.

Mai ales pe parcursul zilei de joi (11 februarie) și în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) vor fi precipitații în majoritatea regiunilor, la început ploi apoi predominant ninsori. Se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș.

Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a teritoriului, cu viteze de 55…65 km/h și temporar peste 70…80 km/h. Astfel, va fi amplificată senzația de frig. Vântul se va manifesta, mai ales, în centru, sud și est. În Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și la munte temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.

Intensificări ale vântului vor mai fi și pe parcursul zilei de sâmbătă (13 februarie), dar pe arii mai restrânse. Fenomenul se va manifesta, în special, în zonele de munte și în Moldova.

Vântul va sufla la puterea unui uragan. Cod portocaliu

Un Cod Portocaliu a fost anunțat pentru următoarele 24 de ore, în intervalul 11 februarie, ora 18:00 – 12 februarie, ora 18:00. Acesta vizează intensificări susținute ale vântului, temporar viscol și vizibilitate redusă. Fenomenul se va manifesta în Munții Banatului, Carpații Meridionali și de Curbură.

În Munții Banatului, în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1500 m, vântul va avea intensificări cu rafale de peste 110…130 km/h. Practic, vântul va sufla cu puterea unui uragan de categoria 1. Adică 130 km/h.

În noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) va ninge viscolit. Zăpada va fi spulberată puternic. Temporar vizibilitatea va fi redusă semnificativ, sub 50 m.