Săltați din sala de judecată. Milionari și avocați, acuzați de devalizarea Băilor Herculane
- Georgeta Petrovici
- 27 octombrie 2017, 00:00
Operațiune ca-n filme, joi, într-o sală de judecată a Tribunalului Caraș Severin. Șapte persoane – oameni de afaceri, avocați și executori - au fost ridicate de procurorii DIICOT sub acuzaţia că au devalizat stațiunea Băile Herculane
Anchetatorii i-au ridicat pe Gheorghe Brad, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, actualmente executor judecătoresc, pe omul de afaceri Alexandru Gavrilescu, proprietarul Hotelului Dacia RRT București, și pe soția sa Antonela, pe avocații Istrate Rusu, Marius Ghiță și Mioara Dumitrache (reprezentant al administratorului judiciar al SC Hercules SA, consorțiul Victrix Capital SPRL - CII Dumitrache Mioara), respectiv pe Vasile Dumitru, lichidator judiciar. Potrivit DIICOT, cei șapte sunt suspectaţi de „constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare, spălare a banilor, abuz în serviciu, șantaj și sustragere de sub sechestru”. Toți erau prezenți la un termen într-un dosar de insolvență și au fost duși la audieri.
Jaful, programat pas cu pas
În fapt este vorba de extinderea cercetărilor din dosarul devalizării staţiunii Băile Herculane, despre care EVZ a scris în repetate rânduri și în care fostul deputat PSD Iosif Armaş a fost trimis în judecată pentru delapidare, alături de alt milionar din zonă, Valeriu Verbițchi.
Conform anchetatorilor, devalizarea SC Hercules SA a fost pregătită din 2001. În 2002, Armaș cumpără 40% din acțiunile stațiunii, plătind pentru 50 de clădiri, cele mai multe monumente cu valoare istorică majoră, echivalentul unei vile în București. Prețul l-a stabilit ministrul Turismului din acea perioadă, Dan Matei Agathon, care nu a cerut nicio garanție că Armaș va investi.
Din 2009 a fost evident care erau planurile lui Armaș la Herculane. Gira cu hoteluri împrumuturi minore pe care nu le-a mai restituit. Totul făcea parte din planul dejucat acum de DIICOT.
În cauză, Ministerul Afacerilor Interne, prin Ad ministrația Națională a Rezervelor de Stat, s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 10 milioane de euro.
Cum s-a făcut Gavrilescu proprietar pe hotelurile Hercules SA
Din 2010 s-au încheiat tranzacții ce au generat creanțe fictive în dauna SC Hercules SA. „Milioane de euro au fost dirijate către cinci societăți comerciale din București, controlate de suspectul G.A. Anul trecut au fost semnate alte contracte păguboase. Membrii grupului infracţional au procedat la sistarea furnizării apei termale în staţiunea Băile Herculane”, arată procurorii DIICOT. Gavrilescu a reușit, cu sprijinul fostului procuror Brad, și să scoată nouă imobilele de sub sechestrul DIICOT, însușindu-și-le.