Salonta care "muşcă" precum rottweilerul

Salonta care "muşcă" precum rottweilerul

Dacă asişti la o discuţie între pescari, printre laude şi exagerări, inevitabil, auzi şi întrebările: "Unde să mergem la pescuit? Mai departe de Bucureşti? Mai aproape?"

Pentru a fi lucrurile clare de la bun început, vă mărturisim că valoarea noastră ca pescari nu este una "high quality", dar nici nu suntem novici. Ne situăm undeva la mijloc, şi ca experienţă pescărească şi ca ustensile ce se folosesc la acest hobby. Vom încerca să fim cât se poate de obiectivi, pentru a ne detaşa de eticheta pusă pescarilor, şi anume "mincinoşi". Înarmaţi cu entuziasm şi nerăbdători să "dăm cu băţul în baltă", prima oară în acest an, pornim, într-o vineri după-amiază, spre o destinaţie aflată nici la 30 de kilometri de Bucureşti, nici la 300 de kilometri, ci la 150 de kilometri, undeva lângă Ţăndărei, judeţul Ialomiţa.

Aproape de intrarea în Ţăndărei, pe partea stângă a Drumului European 60 se vede balta cu pricina, pe numele ei Lac Agrement, pe care nu o poţi rata mai ales dacă iei ca reper rulota ce străjuieşte luciul apei.

La intrarea pe drumul bălţii, elanul ne este tăiat pentru moment de o barieră şi de doi câini care nu contenesc să ne certe. Din rulotă iese un anume domn Fane, nebărbierit şi un pic morocănos, care potoleşte repede ciobănescul german şi metisul de rottweiler. În noaptea aceea aveam să stăm de vorbă cu acest personaj (ulterior, ne-a spus că era patronul bălţii) şi să aflăm că luciul apei se întinde pe 21,28 ha, adâncimea medie este de 4,5 metri, adâncimea maximă de 18 metri, 80% din populaţia crapului este salontă (crap fără solzi), şi că din 2009, de când deţine acest domeniu nu a hrănit peştii deloc.

Timpul a zburat, la fel şi vinul din pahare, astfel că dimineaţă nu am fost atât de matinali cum ne-am fi dorit şi consecinţa a şi apărut, abia pe la ora 6.30 sculele noastre erau întinse.

După vreo 2 ore de aşteptare, în care carasul ne-a "ţăcănit" obsedant, am început să ne îndoim de spusele patronului cum că nu ar fi dat de mâncare niciodată. Nu ar fi fost nicio problemă. Doar nu ar fi fost nici prima şi nici ultima oară când am fi fost minţiţi, dar ne îndoiam de momeala folosită, în cazul nostru pătrăţică de mămăligă şi boabe de porumb, ne îndoiam de faptul că nu suntem pescari nici măcar de nivel mediu, chiar ne gândeam că pe o scară de la 1 la 10 nota noastră ar fi fost identică cu cea a elevului prins copiind la Bac.

Cinci salonte în două ore

În următoarele momente, îndoielile aveau să dispară: bambinele au început să lovească lansetele la fel cum bate bateristul de la Metallica tobele, adică cu regularitate. La ora 10.30 captura noastră era de "doar" cinci peşti (5 salonte - toate din acelaşi lot între 1,800-2,200 kg), pentru că doi i-am pierdut. Unul dintre ei, mai vlăjgan, ne-a îndoit acul, lucru care ne miră şi acum, iar altul să zicem că nu l-am înţepat prea bine. Un sfat, pentru cei care doresc să testeze balta, este să asigure bine lansetele, nu de alta dar, la felul în care muşcă peştele, riscă să se întoarcă acasă cu una sau mai multe beţe lipsă. La sfârşitul zilei am numărat 11 salonte, toate din acelaşi tipar, 8 dintre ele şi-au regăsit libertatea, întrucât am optat pentru varianta de taxă de 120 lei/26 ore în care este permis să pleci cu caras cât se prinde şi crap 7 kilograme.

Ni s-a părut o baltă liniştită, unde poluarea fonică este minimă (se aud vag doar camioanele ce străbat E60, asta dacă pescuieşti pe malul de lângă calea ferată), o baltă propice pentru cei care practică genul catch&release la care preţul este de 60 lei/26 ore (se mai poate opta şi pentru plantat pentru încă 40 de lei), mai ales că, din spusele localnicilor, în această baltă zac adevăraţi monştri, care se ascund în gropile făcute, prin anii ’80, pentru extragerea argilei folosite la fabrica de cărămidă Ţăndărei.

În plus, în perioada 29-31 iulie, în acest loc se desfăşoară concursul de pescuit la crap Cupa Lac Agrement, competiţie la care sunt aşteptate 24 de echipe a câte trei pescari.

În concluzie, prima noastră ieşire la pescuit în 2011 o catalogăm reuşită, cu promisiunea că următoarea partidă de pescuit o vom face în perimetrul apropiat al Bucureştiului.

REGULI ŞI TARIFE

Poluarea fonică este interzisă, inclusiv ascultarea manelelor

Dacă optaţi să pescuiţi pe Lac Agrement, domnul Fane o să vă înzestreze cu o foaie A4 pe care găsiţi tarifele:

  • 30 de lei/14 ore pescuit/3 scule de pescuit/ 8 kg caras
  • 60 de lei/14 ore de pescuit/4 scule de pescuit/ 10 kg caras + 1 crap (cu dimensiuni cuprinse între 1-4 kg)
  • 120 de lei/26 ore de pescuit/4 scule de pescuit/ caras cât se prinde + 7 kg de crap (cu dimensiuni cuprinse între 1-4 kg)
  • 60 de lei/4 scule de pescuit/sistem catch&release (prinde şi eliberează).

    De asemenea, pe foaie se găsesc şi nişte reguli interne:

  1. este interzis pescuitul crapului fără minciog şi juvelnic 
  2. este interzis pescuitul la crap cu mai mult de un ac pe montura, şi la caras cu mai mult de două cârlige.
  3. sunt interzise pescuitul din barcă şi scăldatul
  4. este interzisă poluarea de orice fel, inclusiv fonică (manele, ţipete, urlete etc.)

Ne puteți urmări și pe Google News