Salina Turda, minunea din adâncuri

Salina Turda, minunea din adâncuri

Veche de mii de ani, salina din apropierea Clujului și-a regăsit strălucirea de altădată. Din 1998, de când a fost renovat, obiectivul a fost vizitat de 2,7 milioane de oameni din toate colțurile lumii. Suferinzii de boli respiratorii pot să facă diverse tratamente

La cinci kilometri de orașul Turda, pe un drum anevoios, dar practicabil, se află poate cea mai interesantă lume subterană din întreaga Românie. În vechea salină din care s-au extras în ultimii 300 de ani sute de mii de vagoane de sare, s-a amenajat o adevărată comunitate în miniatură.

Proiect de succes

Amenajată prin fonduri PHARE și renovată în urmă cu cinci ani, salina de la Turda excelează prin curățenie, bun gust, îndrăzneală arhitectonică. Poate fi luată oricând ca exemplu de orice întreprinzător care are de oferit turiștilor de pretutindeni.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, salina Turda este printre puținele locuri din țară în care am întâlnit foarte mulți turiști străini, peste medie. Slovaci, maghiari, polonezi, spanioli, nemți, ruși, portughezi sau indieni vin să viziteze minunea de sub pământ, aflată la 30 de kilometri de Cluj.

FOTO: Noua intrare în Salina Turda, locul prin care sute de turiști coboară zi de zi pentru a descoperi frumusețile din adâncuri

Viața la 10 grade Celsius

În primul rând, surprinde plăcut buna organizare. Locuri de parcare suficiente și civilizate, plăcuțe cu informații în trei limbi străine, plata cu cardul, chiar și un hotel pentru animale la doi pași de intrarea în subteran. Vizitatorii pot rămâne cât vor în „măruntaiele” pământului, depinde de fiecare, cât rezistă.

Dacă afară sunt 30 de grade, în subteran, o „groapă” adâncă de câteva sute de metri, temperatura abia depășește 10 grade Celsius. Nu de puține ori, vizitatorii vin nepregătiți și intră echipați în tricou și pantaloni scurți. Sunt și primii care ies din salină, vineți de frig, cu maxilarele încleștate.

Accesul se face pe o scară luminată modern, ce coboară adânc spre inima dealului. Biletele costă 20 de lei pentru adulţi, 12 lei pentru pensionari, 10 lei pentru elevi și studenţi, iar copiii până la trei ani au acces gratuit.

Urmează o galerie de aproape 200 de metri din care când ieși dai de un lift cu pereți transparenți. Aglomerația din fața lui te descurajează și te determină să alegi scările înguste de lemn și destul de abrupte din dreapta liftului. Sunt 13 etaje de coborât și nu sunt puțini cei care aleg această variantă. Firesc, nu același lucru se întâmplă la întoarcere.

Distracție în subteran

Odată coborât în galerie, se așterne în fața ochilor lumea subterană din apropiere de Turda. Un magazin de suveniruri, bănci peste tot, locuri de joacă pentru copii, mese de biliard și tenis de masă, bowling, un amfiteatru, o roată imensă care face o rotire completă în 8 minute și un tavan de sare înalt de 13 etaje.

FOTO; În incintă au fost amenajate mai multe terenuri de fotbal, un  amfiteatru cu scaune încălzite și o roată panoramică

Adevărata mină de sare

În stânga platoului, printr- o „gaură” uriașă, se dezvăluie adevărata surpriză a locului: alte 13 etaje în jos, la capătul cărora se întinde un lac subteran.

Luminată inteligent, o insulă artificială din lemn de pin adăpostește camere de repaus și un mic „port” din care se pot închiria bărcuțe pentru 20 de minute, în schimbul a doar 10 lei.

Fotografiatul este permis peste tot, așa că întreaga peșteră de sare este luminată sporadic de blitz-urile turiștilor care fac poze în neștire, cu gura căscată de așa minune nemaivăzută.

Aproape înghețați, vizitatorii au posibilitatea să aleagă două ieșiri. Să se întoarcă pe unde au intrat sau să parcurgă o galerie spectaculoasă, umedă și strălucitoare, lungă de 700 de metri.

Dacă aleg a doua variantă, constată, la ieșire, că se află la 5 kilometri de parcarea unde și-au lăsat mașinile. Cei mai mulți dintre turiști se întorc în frigul subteran și fac cale întoarsă, decât să meargă 5 kilometri cu soarele în față. Pe măsură ce urcă scările spre suprafață, temperatura crește vizibil, vizitatorii lepădându-și, rând, pe rând, hainele groase.

Comerț tradițional la ușa „peșterii”

În parcare, o mulțime de magazine improvizate oferă spre vânzare suveniruri tradiționale, de la costume populare, la celebrele linguri din lemn sau brelocuri cu chipul lui Arsenie Boca. La capătul a trei-patru ore petrecute în subteran, toată lumea este mulțumită. Se vede acest lucru pe fețele turiștilor care se declară satisfăcuți de drumul până în mijlocul din adâncuri al României, pentru a vizita poate cea mai spectaculoasă mină de sare din Europa. Numărul celor care vizitează salina crește de la lună, la lună. Potrivit statisticilor, dacă în iulie anul trecut Salina Turda a fost vizitată de 81.500 de turiști, anul acesta au fost 89.500. Perioada de vârf de vizitare este luna august. Anul trecut, în august, au coborât în subteran 120.000 de turiști. În lunile de iarnă, numărul vizitatorilor scade foarte mult, undeva între 10.000 și 15.000.

O serie întreagă de afecțiuni medicale pot fi ameliorate cu diferite cure de sare. Acestea se fac la recomandarea medicilor și durează câte o săptămână

Recomandările medicilor

În subteran, mișcarea aerului este practic neglijabilă. La intrarea în salină, curenții de aer au viteza de 0.64-0.70 m/sec, iar în sala „Rudolf” aceasta este 0.02 m/sec. La Turda, aerosolii de sare sunt sub formă de particule solide, numărul total de germeni dintr-un metru cub fiind sub 2.000 în toate măsurătorile efectuate. În prezent, în cadrul minei denumite Gizela a fost amenajată sala „Staționar pentru tratament balnear cu aerosoli naturali”.

FOTO: De pe insula artifi cială din adâncuri se poate închiria o barcă cu 10 lei pentru o plimbare de 20 de minute

Indicații terapeutice, potrivit site-ului de prezentare al salinei: rinita alergică, rinosinuzita cronică, hipertrofie amigdaliană, polipi, infecții respiratorii repetate (angine, faringite, traheo-bronșite, pneumonii, rinoadenoidite repetate în antecedente).

Vârstnicii, doar cu avizul de la doctor

De asemenea, cei suferinzi de astm bronșic nonalergic, de bronșita cronică alergică, bronșita cronică obstructivă, bronhopneumopatie cronică obstructivă se recomandă a se face cure de sare la Turda.

FOTO: De la „primul nivel” construcția din lemn de pe lac este luminată feeric

Persoanele de peste 65 de ani intră în salină cu avizul medicului. Pentru bolnavii cronici, sunt consemnate și mai multe contraindicații. Astfel, bolnavilor de TBC nu le sunt indicate vizitele în salină, la fel, persoanelor care suferă de claustrofobie.

Bolnavii care suferă de gastrită acută hiperacidă, he patită acută, colecistită acută, neoplazii pulmonare și astm bronșic în formă severă nu le este indicat să coboare în subteran.

O galerie de aproape un km este străbătută de sute de turiști, zilnic, în căutarea aerului pur din adâncul pământului

Referințe excelente, servicii de top

Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Ultima oară, sarea a fost extrasă de aici în 1932, tot atunci a și fost închisă. 60 de ani mai târziu, galeria a fost redeschisă pentru public și pentru pacienții cu boli respiratorii. În perioada 2008 - 2010, Salina Turda a fost modernizată în urma unei investiții de aproape șase milioane de euro, fiind inaugurată în ianuarie 2010, în prezența premierului de atunci, Emil Boc. De la deschiderea din 1992 până în prezent, Salina Turda a fost vizitată de aproximativ 2,7 milioane de turiști români și străini. Pe site-urile specializate de turism internațional, Salina de la Turda are un rating foarte ridicat, unde sute de votanți au dat nota maximă locului.

FOTO: Galeria „Franz Iosef” a fost intrarea turistică până acum cinci ani, când a fost renovată și reproiectată întreaga salină