Un conservant popular, retras de pe piață. Cum evitați chimicalele din murături
- Antonia Hendrik
- 27 august 2024, 17:10
Salicilul este un conservant foarte folosit de gospodine mai ales toamna pentru murături. Acest conservant a fost retras din magazine, în mai multe judeţe deoarece această substanţă nu a fost autorizată ca aditiv alimentar.
Salicilul a fost retras de pe piață
Mai exact, Naţional Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANDVSA) a retras din mai multe magazine salicilul, care este vândut ca produs pentru conservarea alimentelor sau a murăturilor. Potrivit ANDVSA, a fost retras deoarece nu este autorizat ca aditiv alimentar.
Salicilul a fost retras de pe piață
Sunt acele plicuri de 10 şi 25 de grame pe care multă lume le cumpără pentru a conserva legumele pentru iarnă. Numai că, salicilul a fost retras din mai multe magazine din Alba, Mureş, Satu Mare, Arad, Bihor, Cluj, Bistriţa, Braşov, Sălaj şi județul Maramureş. ANDVSA recomandă ca toți cei care au cumpărat salicil să nu-l utilizeze și să-l returneze imediat la magazinele de unde le-au cumpărat.
Murături fără conservanți ca pe vremea bunicii
În această perioadă, pieţele sunt luate cu asalt de gospodinele care doresc să conserve pentru iarnă legume sau zarzavaturi. Din comoditate, multe femei aleg să folosească conservanți sintetici uitând că pentru murături au la îndemână conservanți naturali și ieftini. Iar unii dintre cei mai siguri conservanţi sunt: sarea, zahărul, oțetul, mierea sau hreanul.
Rețeta de castraveti pentru iarna, fără conservanți sintețici este incredibil de bună. Ingredientele necesare: 5 kg castraveți, un l oțet, 3 l apă, 4 linguri sare pentru fiecare litru, 8 linguri zahăr, tei frunze dafin, o legătură țelina frunze, 3 morcovi, 3 cepe, 2 ardei iuți, semințe de mustar, trei rădăcini mai mari de hrean, crengute de mărar uscat și o căpățână mare de usturoi.
Salicilul a fost retras de pe piață. Castraveți fără conservanți. Sursa foto: Pixabay.
Cum se prepară această rețetă fără conservanți
Castraveții se spală și se taie la capete. Ceapă se taie rondele, usturoiul se curată și se zdrobește, hreanul se curată și se taie fâșii subțiri, morcovul se taie pe lung și se crestează.
Oțetul cu apă, sarea, zahărul și frunzele de dafin se pun la fiert, când clocotește se adaugă castraveții. Este recomandată se opărească și țelina. În borcane se pun rondele de ceapă, usturoiul românesc, morcovii, țelina, ardeiul iute și castraveții.
Borcanele se așează pe cutite din inox si se toarnă oteșul clocotit. Se pune imediat capacul și se așează cu gura-n jos. Apoi se acoperă cu o față de masă groasă și se lasă cam 3 zile așa. Nu se sterilizează borcanele, nu se pun chimicale, deci totul este natural si se strică peste iarnă. Aceeași rețetă o puteți folosi și pentru alte legume.