Mâncarea de vinete se numără printre preferatele românilor. Fie că vorbim despre salată cu maioneză, despre zacuscă sau tocană, nu există român care să nu o fi încercat. De această dată, vă prezentăm o mâncare mai specială, preparată după o rețetă împrumutată de la călugărițele Mânăstirii Sucevița din nordul Moldovei.
Rețeta de salată de vinete cu ardei copți este o mâncare ce se poate prepara în orice anotimp. De preferat ar fi, însă, vara, atunci când legumele sunt proaspete și mult mai gustoase. Dar, se poate pregăti și din legume congelate sau conservate. Este o mâncare de post, de legume, foarte ușor de preparat. Pentru șase porții de salata de vinete cu ardei copție este nevoie de:
2 vinete
6 ardei capia sau ardei grasi
1/4 ceapa mica fin tocata
2 catei de usturoi zdrobiti
50 de ml. de ulei
1 lingurita de mustar
sare si zeama de lamaie dupa gust
Cum se pregătește salata
Primul pas în pregătirea acestei salate este coacerea legumelor, procedeu pe care oricine îl cunoaște și pe care nu are rost să-l mai explicăm în detaliu. Deci, coacem vinetele și ardeii capia, având grijă să fie pătrunși și pe o parte și pe alta.
Cand vinetele sunt bine coapte, iar miezul este moale, pufos, sunt cojite de și așezate într-o sită de plastic pentru a permite lichidului din interior să se scurgă. Acesta are gust amar și strică salata.
Ardeii copți sunt cojiți, la rândul lor de coajă, iar după ce se răcesc sunt curățați de semințe și de cotor.
Pregătirea salatei
Pentru salata de vinete cu ardei copti, vinetele și ardeii se toacă mărunt, după care se amestecă într-un castron. Adăugăm muștar, iar mai apoi, în timp ce amestecăm turnăm și uleiul în fir subțire, ca la maioneză. Când amestecul devine cremos și omogen, adăugăm ceapa fin tocată și usturoiul zdrobit
Apoi se dă sare, după gust și se adaugă un pic de zeamă de lămâie.
După ce salata a fost pregătită astfel, se recomandă să fie ținută la frigider timp de cel putin o oră înainte de servire. Astfel toate ingredientele au timp să se amestece, iar gustul să devină savuros.
Se servește cu pâine sau pur și simplu cu o lingură mare, direct din castron, potrivit sitelui lauralaurentiu.ro.