Salariul minim se majorează de la începutul lunii ianuarie. Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege privind salariul minim european. După aplicarea acestei modificări, românii care sunt angajați cu salariul pe economie vor primi mai mulți bani din 2025. Dar, cum foarte multe lucruri sunt legate de salariul minim, de la accize la amenzi, ne putem aștepta la scumpiri în lanț și, implicit, la inflație
Crește salariul minim pe economie
Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege al Guvernului privind salariul minim european. Acesta a obținut 99 de voturi „pentru” și 3 abțineri. După această etapă, Legea de modificare a Codului Muncii va fi direcționată către Camera Deputaților, urmând să fie dezbătută și votată.
Conform proiectului, salariul minim ar urma să se majoreze de la 1 ianuarie, ajungând la cel 4.100 de lei brut.
Cât vor încasa acești angajați
După aplicarea acestei măsuri, salariul european va crește de la 2.363 lei net până la 2.450 lei.
Totodată, proiectul de lege include și alte schimbări. Astfel, salariul minim anual ar urma să se stabilească prin actualizarea periodică. În acest sens, consultarea confederațiilor sindicale și a patronatelor este un pas necesar.
După noile prevederi, Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM) pot desfășura controale periodice la firmele cu probleme, fără ca măsura să fie considerată discriminatorie.
Codul Muncii. Creșterea salariului minim, pe lista priorităților Executivului
Proiectul de lege prevede ca angajații aflați în grevă să fie plătiți. Hotărârea de Guvern ar urma să fie dată până în 15 noiembrie, moment în care va fi anunțată și valoarea stabilită a salariului minim.
În urmă cu trei luni, Executivul a aprobat legea referitoare la stabilirea salariilor minime europene. De altfel, pragul acestora este prevazut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Concret, valoarea europeană este stabilită în baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formulă clară, după negocierile cu partenerii sociali.
În plus, Directiva (UE) 2022/2041 se va aplica în cazul tuturor categoriilor de angajați din România. După noile reglementări, aproape două milioane de români ar putea primi salarii mai mari din 1 ianuarie.