Sindicatele din Austria solicită întroducerea salariului minim pe economie de 1500 de euro net, astfel ca angajații să facă față inflației.
Salariul minim nu există în Austria. Angajatorii și angajații au convenit asupra unor contracte colective în multe sectoare. Așa a fost prevăzută plata pentru salariul minim. Reprezentanții sindicatelor cer un salariu de 1.500 de euro net pe lună. Sumă care ar fi necesară pentru un trai modest.
„Costurile suplimentare în 2022 datorate numai inflației se ridică la 1.060 de euro. Iar pentru o viață modestă, o persoană din Austria are nevoie de cel puțin 1.500 de euro de venit net pe lună, ajustat pentru inflație”, susține un oficial de la ÖGB.
Cu același venit, se observă că au putut să își permiță din ce în ce mai puține lucruri, în ultimele șase luni de exemplu. Mulți nu mai pot face față creșterilor de preț pentru produsele și serviciile de zi cu zi, obligațiile de plată pentru chirie și energie și pentru costurile de transport.
Argumentele sindicatelor din Austria privind salariul minim net de 1500 de euro
Piața muncii funcționează cam la fel, după aceleași mecanisme. Doar că prețurile aici depind de costurile salariale. Drept urmare, mulți muncitori lucrează cu normă întreagă pentru un salariu orar foarte mic. Pentru a preveni sărăcia, salariul minim a fost introdus în Germania în 2015. În prezent, este de 12 euro brut pe oră. Spre deosebire de alte țări europene, salariul minim în Austria nu există.
Potrivit ÖGB, personalul care lucrează la curățenie câștigă 1.360 euro net pe lună. La fel, frizerii au 1.290 euro net pe lună. Lucrătorii din industria hotelieră și alimentație - 1.325 euro net pe lună. Iar în îngrijire vorbim de 1.383 euro net pe lună. Din acest motiv, sindicatele cer salariul minim brut lunar de 2.000 – sumă care „nu este o cerere scandaloasă”.
Pentru a preveni sărăcia, salariul minim a fost introdus în Germania în 2015. În prezent, este de 12 euro brut pe oră. Spre deosebire de alte țări europene, salariul minim în Austria nu există. Nu toți angajatii din Austria au dreptul la un anumitvenit minim, deoarece nu există o limită salarială inferioară, general obligatorie. Unnele sectoare au contracte colective și, uneori tarife salariale minime. De regulă, însă, limita salarială inferioară este de cel puțin 1.500 euro brut.
„Inflația îi afectează pe toți oamenii. Cu toții organizează cheltuielile pe baza veniturilor pe care le au. Într-o economie de piață, prețurile sunt determinate de cerere și ofertă. Aceasta înseamnă că, cu cât este mai puțin un anumit bun și cu cât este mai mare numărul de persoane care îl doresc, cu atât prețul va crește mai mult. Pe de altă parte, cu cât oferta este mai mare, cu atât concurența dintre furnizori este mai mare. Mai devreme sau mai târziu, acest lucru va duce la o scădere a prețurilor”, susținsindicaliștii din Austria.