Ciolacu promite majorarea salariului minim. Când va intra măsura în vigoare

Ciolacu promite majorarea salariului minim. Când va intra măsura în vigoare Angajați / Sursa foto: Dreamstime.com

Salariul minim va crește în luna ianuarie, promite premierul Marcel Ciolacu. Măsura se va aplica de la 1 ianuarie 2025, după alegerile de la finalul acestui an.

Premierul Marcel Ciolacu a făcut acest anunț după reuniunea Comitetului Naţional Tripartit, care s-a desfășurat la Palatul Victoria. Ultima majorare a avut loc la începutul lunii iulie, cu 12,12%.

Salariul minim brut va fi majorat

Marcel Ciolacu a prezentat concluziile discuțiilor pe care le-a purtat cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor în Comitetul Naţional Tripartit pentru Dialog Social. Potrivit spuselor sale, salariul minim garantat în plată va crește de la 3.700 de lei, în prezent, la 4.050 de lei. Totodată, a anunțat, va fi menținută și scutirea de taxe pentru cei 300 de lei aplicată.

„Am stabilit, azi, în Comitetul Naţional Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze între 47 şi 52 la sută din salariul minim european (România va fi la 47%). De asemenea, am căzut de acord să menţinem scutirea de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim”, a transmis premierul pe pagina sa de Facebook.

Salariul minim a fost majorat ultima dată la 1 iulie 2024. De la 3.300 de lei s-a ajuns, la momentul respectiv, la o valoare de 3.700 de lei, o creștere de 12,12%.

Premierul României, Marcel Ciolacu

Premierul României, Marcel Ciolacu/Sursa foto: www.facebook.com/maia.sandu

Ciolacu apreciază responsabilitatea partenerilor sociali

La finalul postării privitoare la salariul minim, premierul și-a exprimat aprecierile pentru partenerii sociali care au acceptat propunerea guvernului. El a arătat că aceștia au dat dovadă de seriozitate și responsabilitate, în discuțiile purtate. Astfel, și-au dat acordul pentru a asigura un nivel corect al veniturilor salariaților.

„Apreciez din nou seriozitatea şi responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind calea sigură pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariaţii din România”, a subliniat Ciolacu.

Ministerul Muncii a prezentat o serie de date conform cărora 760.000 dintre angajații români primesc salariul minim garantat. Este vorba despre un procent de 13,9 % din numărul total de salariați activi. Suma care va fi plătită de la 1 ianuarie reprezintă 47% din valoarea salariul minim european.

Scumpiri

Venituri Sursa foto: Dreamstime.com

Salariul minim și schimbarea formulei de impozitare pe muncă

PSD ia în considerare reducerea cu 5% a taxării pe salariul minim, prin cresterea deducerilor personale și pentru copii. Măsura s-ar putea aplica până la veniturile de până la 5.700 lei, astfel:

  • pentru angajații cu venitul minim fără copii în întreținere, taxarea se reduce de la 36,2% la 31,2% plus 185 de lei net pe lună;
  • pentru angajații cu venitul minim și un copil în întreținere, taxarea se reduce de la 35,4% la 30,0% plus 200 de lei net pe lună;
  • pentru lucrătorii cu salariul minim și doi copii în întreținere, taxarea scade de la 34,6% la 29,6%, plus 185 lei net pe lună;
  • pentru angajații cu venitul minim și trei copii în întreținere, taxarea se reduce de la 33,8% la 29,2%, plus 170 lei net pe luna;
  • pentru lucrătorii cu venitul minim și peste patru copii în întreținere, impozitul pe venit este zero. Vor plăti doar CAS și CASS (redus), iar taxarea scade de la 32,6% la 27,6% plus 184 lei net pe luna;
  • regresiv, la câștiguri mai mari, până la 5.700 de lei, deducerea se reduce până la zero. Peste suma respectivă se mai aplică doar deducerile pentru copii.

 

 

Revista presei