Crește salariul minim în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice, în Germania. Sunt 1,3 milioane de angajați în acest domeniu, printre care mulți români.
Salariul minim în domeniul îngrijirii persoanelor vârstnice va crește, în Germania. În îngrijirea geriatrică, în Germania, salariul minim va crește în mod semnificativ. Comisia de specialitate recomandă o creștere în două etape. Atât în 2024, cât și în 2025, remunerațiile vor crește cu aproximativ doi euro pe oră. O ordonanță în acest sens va fi adoptată de Ministerul federal de resort, relatează ziarulromanesc.
Crește salariul minim în domeniul îngrijirii vârstnicilor
Majorările urmează să aibă loc de la 1 mai 2024, precum și de la 1 iulie 2025. Comisia de resort recomandă o creștere la 16,10 euro pe oră pentru asistenții medicali până în iulie 2025. Pentru asistenții medicali calificați, salariul minim pe oră urmează să fie de 17,35 euro. Suma crește până la 20,50 euro pe oră pentru personalul de îngrijire medicală. Termenul este data de 30 iunie 2026.
Potrivit recomandărilor Comisiei, acești salariați urmează să aibă și un drept la concediu suplimentar plătit de 9 zile an în plus față de dreptul de concediu legal.
Peste 1,3 milioane de angajați vor beneficia de mărire
Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii german, peste 1,3 milioane de angajați vor beneficia de această mărire.
Ultima creștere a salariului minim în domeniul îngrijirea vârstnicilor a fost în luna mai. În prezent, salariul minim este de 13,90 euro pe oră pentru asistenții medicali, 14,90 euro pentru asistenții medicali calificați și 17,65 euro pentru personalul de îngrijire calificat.
Următoarea majorare, care va avea loc în luna decembrie, a fost decisă anterior. Ea are următoarele valori:
- pentru asistenții medicali 14,15 euro pe oră
- pentru asistenții medicali calificați 15,25 euro pe oră
- pentru personalul medical de îngrijire 18,25 euro pe oră.
Cu o săptămână totală de 40 de ore de lucru, câștigurile brute cu salariul minim actual sunt în jur de 2.080 de euro pe lună. Suma netă, după deducerea impozitelor și a contribuțiilor la asigurările sociale, variază de la angajat la angajat. Depinde de mai mulți factori precum clasa de impozitare, starea civilă, numărul de copii, apartenența religioasă și landul federal.