Mai mulți șomeri tineri, industria ușoară lovită puternic, antreprenoriatul descurajat. Efectele creșterii de salariu minim, potrivit AAFBR

Mai mulți șomeri tineri, industria ușoară lovită puternic, antreprenoriatul descurajat. Efectele creșterii de salariu minim, potrivit AAFBR

Salariul minim a fost majorat de 12 ori în ultimii opt ani şi a crescut mult mai rapid decât productivitatea, se arată într-o analiză realizată de președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.

Ponderea salariului minim în salariul mediu brut aproape s-a dublat, de la 27%, în 2008, până la 43% în 2016. Din această cauză, competitivitatea multor companii româneşti a avut de suferit, iar firmele din câteva sectoare au înregistrat o creştere constantă a cheltuielilor de personal.

 

Cele mai lovite au fost, în opinia lui Guda, firmele din industria textilă, unde numărul insolvențelor pur și simplu a explodat. Serviciile de salubritate, de asemenea, au avut de suferit în mod major de pe urma majorărilor de salariu minim.

Evoluția numărului de companii

Singurele companii care au scăpat de efectele majorării salariului minim au fost cele din IT, unde lefurile cresc din lipsă de oameni pentru onorarea comenzilor.

 

„În acest context, mă aştept la persistenţa efectelor negative pe termen scurt cauzate de majorarea nesustenabilă a salariului minim: descurajarea antreprenoriatului, accentuarea diferenţelor dintre firmele mari şi cele mici, creşterea şomajului în rândul tinerilor.

Evoluția ratei șomajului

Potrivit statisticilor ONRC, de la începutul acestei curse a creșterii de salariu minim până în 2016, numărul de SRL-uri nou-înființate a ajuns să fie de  2,3 ori mai mic decât al celor care au ieșit din piață.

 

Din păcate, realitate ultimilor zece ani ne indică lipsa fundamentelor structurale care să susţină propagarea unor posibile efecte pozitive pe termen mediu-lung (creşterea consumului care să antreneze avansul sustenabil al producţiei interne, fundamentată pe un management financiar solid). 

 

Citește și: Criză acută de personal. Aproape 60.000 de locuri de muncă vacante

Suntem la coada UE. România pe penultimul loc în top salarii

Anunţ BOMBĂ: ROMÂNII ar putea avea SALARIUL MINIM 1.500 de EURO!

Majorarea salariilor. Un important organism guvernamental ia poziţie

Ne puteți urmări și pe Google News