Salariile angajaților din învățământ ar putea întârzia, în februarie. Explicațiile Ministerului Educației

Salariile angajaților din învățământ ar putea întârzia, în februarie. Explicațiile Ministerului Educației Sursa foto: Arhiva EvZ

Vești proaste pentru toţi angajații din sistemul de învățământ. Salariile ar putea întârzia în luna februarie, a declarat liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Kitul actualizat al aplicației Edusal prin care se plătesc salariile nu a fost livrat școlilor, confirmă ministerul Educației, iar miercuri, 8 februarie, este ultima zi în care kitul mai poate fi livrat pentru ca salariile majorate să poată fi plătite la timp, pe 14 februarie, spune liderul sindical Marius Nistor.

„În urma discuțiilor cu ministerul ni s-a spus că cei de la Simavi și-au luat angajamentul să livreze până pe data de 8 februarie kitul actualizat Edusal pentru plata salariilor în care se pot opera creșterile salariale”, spune liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Explicațiile oferite de Ministerul Educație

Ministerul Educației a explicat motivul acestor întârzieri  şi spune „că face eforturi, astfel încât programul actualizat să fie livrat unităților de învățământ într-un interval de timp care să permită plata, la timp, a salariilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un lucru este foarte clar, pe data de 7 februarie, aplicația nu a ajuns la Ministerul Educației sau în școli, se mai arată în comunicat.

„Se lucrează la implementarea creșterilor salariale în sistemul informatic Edusal, conform obligațiilor legale, de aceea s-a decalat livrarea kit-ului actualizat. Ministerul Educației face eforturi, astfel încât programul actualizat să fie livrat unităților de învățământ intr-un interval de timp care să permită plata, la timp, a salariilor”, se precizează în răspuns.

Marius Nistor, despre întârzierea salariilor din învățământ

Marius Nistor a declarat că în situația în care salariile vor întârzia, cu siguranță vor exista şi reacții deoarece nu este normal ca în fiecare lună să se întrebe profesorii dacă îşi vor primi salariile.

“Nu este normal ca salariații din învățământ să își pună întrebarea în fiecare lună dacă își vor primi salariile la timp. Deci este obligație prin lege ca în data de 14, iar dacă 14 pica într-o zi nelucrătoare înainte de data de 14 în ultima zi lucrătoare, să îți primești salariul. Nu se poate așa ceva, ca în fiecare lună să apară probleme de tipul acesta.

Ba că nu s-a semnat un contract, ba că nu s-a livrat un kit la timp, ba că sunt probleme legate de aplicația în cauză. Unii câștigă bani frumoși din așa ceva. Firma care gestionează programul respectiv câștigă niște bani. Nu este normal că rezultatul muncii lor să prezinte astfel de deficiențe”, a declarat liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Edusal a fost o aplicație oferită inițial gratuit celor de la Ministerul Educației

Edusal este aplicația de salarizare din sistemul de învățământ, gestionată de SIMAVI, companie rezultată din SIVECO. Aceasta din urmă a realizat SIIIR – Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România, în anii 2013-2015, în perioada Guvernelor Ponta, fiind un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Capacității Administrative 2007-2013. A costat circa 18 milioane de lei.

Edusal a fost o aplicație oferită inițial gratuit celor de la Ministerul Educației. În prezent contractele ministerului cu compania SIMAVI pentru gestionarea Edusal și SIIIR nu sunt transparente și nu există informații publice despre acestea, informează edupedu.ro.