Salariile de nababi ale directorilor de la Nuclearelectrica

Salariile de nababi ale directorilor de la Nuclearelectrica

Câţiva dintre angajaţii companiilor unde statul este acţionar unic sau majoritar nu au cunoscut efectele crizei ci, din contră, au avut venituri mai mari decât în anii precedenţi. Leafa lunară ajunge şi la 6.600 de euro.

Ionel Bucur, directorul general al Centralei de la Cernavodă şi membru în conducerea Nuclearelectrica, a câştigat anul trecut de 5 (cinci) ori mai mulţi bani decât preşedintele ţării, Traian Băsescu. Omul cu cea mai importantă funcţie în stat a fost remunerat, în 2011, cu 70.374 de lei, adică 15.638 de lei, ceea ce înseamnă 1.300 de euro lunar. Lui Ionel Bucur i-au fost viraţi în conturi 334.099 de lei, din salarii şi prime. Asta înseamnă în jur de 79.000 de euro, adică aproape 6.600 de euro lunar.

  • OTRĂVIRE CU XENON. A fost oprit reactorul 2 al centralei nucleare de la Cernavodă 

Soţia sa, Cristina Bucur, lucrează tot la Centrala de la Cernavodă, dar soţul nu specifică în declaraţia de avere pe ce funcţie e încadrată. Chiar şi ea, din salarii şi prime, a câştigat mai mult decât primul om în stat, adică 108.000 lei, ceea ce înseamnă 24.000 de euro, adică 2.000 de euro lunar. Bucur: "Salariul e în funcţie de performanţă" Întrebat cum a reuşit să câştige atâţia bani, ca angajat al unei companii a statului, Ionel Bucur a răspuns, pentru EVZ: "Cum am reuşit? Prin muncă grea. Domeniul în care lucrez eu e foarte greu. La mine, la centrală, salariul mediu e în jur de 1.300 de euro. Aşa au fost negociate lefurile noastre, conform grilelor. Pe lângă salariul de bază, am mai primit o primă de vreo 4.000 de lei, pentru performanţă, şi nişte indemnizaţii". Întrebat pe ce post a fost angajată soţia lui la centrală şi cum explică faptul că amândoi câştigă mai mulţi bani decât primul om în stat, directorul centralei de la Cernavodă a spus: "Nevasta mea e şefă de laborator. Toţi şefii de laborator de la centrală câştigă bani frumoşi. Faptul că amândoi avem lefuri mai mari decât preşedintele ţării mi se pare corect. Aşa e în toată lumea. Ăştia din administraţia centrală sunt plătiţi mai prost decât noi. Dumneata ştii că eu am o leafă mai mică de patru ori decât un omolog de-al meu din altă ţară europeană?". Bucur a adăugat că Centrala de la Cernavodă este deţinută în proporţie de 90% de stat, iar în proporţie de 10%, de către Fondul Proprietatea.

  • RFE: Centrala de la Cernavodă, a treia cea mai periculoasă din lume
Spor pentru control financiar preventiv

Pe locul doi în topul câştigurilor de la Nuclearelectrica se află Elena Negulici, directorul economic al companiei. Ea a primit anul trecut 329.522 de lei, ceea ce înseamnă 77.755 de euro, adică 6.500 de euro lunar. Reprezentanţii companiei au declarat, pentru EVZ, că venitul Elenei Negulici este format din salariul de baza, conform grilei Contractului Colectiv de Muncă, şi din sporuri, care sunt prevăzute de legislaţiei şi de Contractul Colectiv de Muncă. Printre sporurile de care beneficiază Negulici se numără: sporul de vechime, de fidelitate sau sporul de control financiar preventiv. Locul trei în top e ocupat de Andrei Gheorghe, director FCN Piteşti (Fabrica de Combustibil Nuclear). Lui i-au intrat în conturi 207.857 lei, ceea ce înseamnă 49.047 de euro, adică 4.087 de euro lunar. Din conducerea companiei Nuclearelectrica, cel mai mic venit l-a avut directorul interimar, Dumitru Dina. El a încasat doar 205.904 lei, adică 48.586 de euro (4.050 de euro lunar).

  • UE cere mărirea siguranţei reactoarelor de la Cernavodă

Şi şeful CA are leafă mare Alexandru Săndulescu, şeful Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica, este şi director general în cadrul Ministerului Economiei. El a completat în declaraţia sa de avere că a câştigat 70.322 de lei (1.400 de euro lunar) din indemnizaţii primite ca membru AGA şi CA. Suma încasată ca membru în aceste consilii şi adunări, ca reprezentant al statului, este cu mult mai mare decât leafa sa de la Ministerul Economiei, care e de doar 50.580 de lei (1.000 de euro lunar). Soţia sa, Norica Săndulescu, este şi ea angajată într-o companie a statului unde se câştigă bine, Transelectrica. Norica a omis, însă, să precizeze câţi bani i-au intrat în cont anul trecut. Ea s-a mulţumit să spună doar că venitul său a fost "conform CCM"(Contratului Colectiv de Muncă - n.r.). Cei doi bugetari au, potrivit declaraţiei lor de avere, depozite la bănci de 830.000 de lei şi 135.000 de euro.