Evenimentul Zilei > Economie > Patronii îi bat obrazul lui Victor Ponta: „Și noi am suportat factura austerității… meritam ceva recuperări”
Patronii îi bat obrazul lui Victor Ponta: „Și noi am suportat factura austerității… meritam ceva recuperări”

Patronii îi bat obrazul lui Victor Ponta: „Și noi am suportat factura austerității… meritam ceva recuperări”

Oamenii de afaceri sunt dezamăgiți că tăierea CAS a dispărut dintre prioritățile Guvernului.

Alternativa reducerii contribuţiilor sociale ar fi produs efecte benefice mai mari, dar ar fi avut şi costuri mai ridicate pentru buget.
Reîntregirea salariilor bugetarilor a luat în cele din urmă o formă, urmând ca, din iunie, să aibă loc o majorare de 8%, iar din octombrie sau noiembrie să se ajungă la nivelul din 2010, după cum a declarat, ieri, premierul Victor Ponta, după întâlnirea cu delegaţia FMI.
Sursa banilor este creşterea deficitului bugetar cu 0,35% din PIB. Pe lângă majorarea salariilor, din aceiaşi bani vor fi returnate contribuţiile la asigurările de sănătate declarate neconstituţionale în cazul pensionarilor.
Alternativa ar fi fost o reducere între 3 şi 5% a contribuţiilor sociale. Deşi aceasta a ieşit din discuţie momentan, este interesant de comparat cu soluţia creşterii lefurilor.
Efortul bugetar necesar în 2012 al măsurii alese este de circa 0,275% din PIB, mai exact 0,175% pentru salarii şi 0,1% pentru pensii.
Scăderea CAS ar fi adus venituri mai mici cu circa 0,63% din PIB. Însă, ca efect asupra economiei, reducerea CAS aduce economii pentru firme, venituri mai mari pentru angajaţi, scoate la lumină unele locuri de muncă la negru, iar salariile şi pensiile cresc consumul pe termen scurt.
Ce spun patronii
Oamenii de afaceri nu văd neapărat o concurenţă între cele două posibilităţi. Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), crede că revenirea salariilor la valoarea din 2010, deşi necesară, trebuie corelată cu măsuri fiscale care să ajute firmele.
"Mediul de afaceri a fost şi el afectat în 2010, prin creşterea bruscă a TVA. Factura austerităţii a fost suportată şi de mediul privat", spune el.
Adrian Izvoranu, şeful Confederaţiei Patronale a Industriei, Serviciilor şi Comerţului, nu crede în niciuna dintre aceste măsuri.
Creşterea salariilor ar trebui să aibă loc concomitent cu scăderea numărului de posturi, iar reducerea CAS nu va avea efect, pentru că ar putea fi creat doar un loc de muncă la 20 de angajaţi din economiile făcute astfel.
"Am propus ca alternativă creşterea bazei de deductibilitate până la valoarea salariului minim pe economie, combinată cu trecerea de la impozitul pe profit la un impozit pe cifra de afaceri pentru firme", declară Izvoranu.
Ideea că mediul privat a fost ignorat prin căderea în uitare a reducerii CAS este susținută și de Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România. ”Măsurile privind salariile și pensiile sunt priorități politice, trebuie să ne înclinăm în fața lor, însă și mediul de afaceri merita ceva recuperări”, afirmă oficialul AOAR.
”În 2003, când a fost făcut ultimul studiu de către Institutul de Cercetări Economice al Academiei, acesta a concluzionat, pe baza unei simulări econometrice, că dacă ar fi scăzut contribuțiile sociale cu 13 puncte procentuale pe parcursul a doi ani, de la circa 49% cât erau atunci, încasările bugetare ar fi crescut”, continuă Pârvan. ”Trebuie să lăsăm acest mesaj contabil și să apelăm la cei care ar putea ajuta cu argumente și calcule științifice luarea unor decizii, nu să luăm decizii la presiunea unor grupuri sau a altora”, concluzionează el.
Promisiune uitată
Reducerea CAS a dispărut discret de pe agenda imediată a lui Victor Ponta, care enumeră ca priorităţi doar restituirea banilor pentru bugetari şi pensionari.În urmă cu nici două luni, Victor Ponta îi trimitea o scrisoare deschisă premierului Mihai-Răzvan Ungureanu intitulată "Soluţia este şi revenirea salariilor, şi reducerea CAS!", în care îi califica drept "demagogi" pe cei care spun că se poate face ori una, ori cealaltă.
"Este profund periculoasă o astfel de abordare, în care se instigă o categorie de populaţie împotriva alteia (…) Propunerea noastră, cu privire la această dilemă falsă este simplă: putem susţine şi revenirea salariilor, dar şi reducerea CAS! (…) Cei care vorbesc continuu că se poate face doar una dintre actiuni sunt doar demagogi."
VICTOR PONTA, co-preşedinte USL, 11 martie 2012
După desemnarea ca prim-ministru, Ponta a evitat subiectul CAS şi s-a limitat să spună că restituirea banilor pensionarilor este "prioritatea zero", iar reîntregirea salariilor bugetarilor este "prioritatea numărul unu". Mai mult, şeful PSD a spus că până şi pentru aceste lucruri este greu să fie găsiţi bani, pentru că guvernările anterioare "nu i-au prevăzut".
"Acum, când Florin Georgescu a început să se uite pe hârtii, pe buget, rezultă foarte clar că nici Guvernul Boc şi nici Guvernul Ungureanu nu au prevăzut bani (…) Obiectivul nostru este de a avea trecută în scrisoarea de intenţie restituirea banilor încasaţi ilegal de la pensionari şi un calendar clar cu restituirea către bugetari."
VICTOR PONTA, prim-ministru desemnat, 3 mai 2012
Citiţi şi:

  • INTERVIURILE 2+1: Veștile aduse de Mihai Tănăsescu despre PENSII, CAS și TVA. Află din EVZ prognoza reală
  • Traian Băsescu: Susțin reîntregirea salariilor! Sunt bani pentru recuperarea integrală
  • Noul guvern măreşte salariile cu doar 8%

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: