Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo

Agricultura Sursa foto: Arhiva EVZ

Arad. Salarii similare celor plătite de marile companii multinaționale pot fi întâlnite și în agricultura românească. Patronul unei ferme agricole a convins mai mulți români din străinătate să revină și să lucreze pentru el.

 

Dimitrie Muscă este unul dintre cei mai mari fermieri din zona de vest a țării. El spune că atrage lucrătorii de care are nevoie pentru lucrări oferindu-le venituri foarte mari, dar și câte două mese pe zi. Astfel, spune, a reușit să atragă inclusiv români care au ales să muncească în străinătate. Aceștia au revenit în țară și s-au angajat la el.

Salarii de multinațională la fermă

Directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, se laudă cu o producție record la grâu, anul trecut. Datorită acestor rezultate, spune, a reușit să ofere salarii competitive angajaților săi. Astfel, și-a plătit conducătorii de combine cu sume cuprinse între 13.000 și 14.000 de lei. Acum, a majorat sumele acordate la 15.000 de lei pe lună.

Dimitrie Muscă spune că inginerii agricoli care lucrează pentru compania sa, ajung să încaseze mai mult de 18.000 de lei, net, pe lună. Un venit destul de frumos, similiar cu cele plătite în firmele multinaționale.

El a explicat că oferă câte 600 de lei net pe fiecare zi de lucru. Iar un angajat care lucrează 25 de zile ajunge să câștige 15.000 de lei. Banii sunt acordați pe stat de plată celor care lucrează pe combine. El spune că aceste salarii nu sunt foarte mari având în vedere nivelul de muncă din agricultură.

Astfel, exemplifică fermierul, un conducător de combină începe la 6.30, cu verificarea utilajului. Iese pe câmp la 8.30 și își încheie schimbul de lucru la 22.00. Munca susținută duce la recolte foarte bune, care ajung la 9.320 de kilograme de cereale la hectar. Or, înmulțit cu 1.740 de hectare cât lucrează. rezultă o cantitate foarte mare, peste 16.200 de tone.

Dimitre Muscă Sursa foto: Facebook

Mai mulți români au revenit în țară

Dimitrie Muscă a declarat că aceste salarii, pe care le plătește, au convins mai mulți cetățeni români să revină acasă. Aceștia preferă să lucreze în România, în agricultură, la ferma sa. El spune că angajații trebuie plătiți și tratați corect, astfel încât să nu fie obligați să plece. Așa nu mai este nevoie ca angajatorii să apeleze la forța de muncă din Asia, din Vietnam sau Nepal.

Pe lângă sumele pe care le plătește ca salariu, fermierul oferă și alte beneficii angajaților. Aceștia primesc două mese pe zi, apă minerală, dar și cafea la discreție.

Iar în perioadele în care nu lucrează la câmp, mecanizatorii, conducătorii de combine sunt plătiți pentru alte munci. Ei încasează salarii de 5.000 - 6.000 de lei pe lună ca să lucreze în ateliere la întreținerea utilajelor.

Dimitrie Muscă Sursa foto. Captura video

Salarii pe măsură la o fermă profitabilă

Combinatul Agroindustrial Curtici are 550 de angajaţi pe care îi ține cu salarii bune. Aceștia gestionează mai multe ferme agricole de animale, dar și terenuri agricole de producție. Astfel, în inventarul combinatului se află 50.000 de porci, 3.000 de vaci.

De asemenea, în administrarea combinatului sunt 7.600 de hectare de terenuri agricole şi 36 de magazine de desfacere. Aici se comercializează produse de carne și lactate.