Câți bani câștigă, de fapt, inginerii care lucrează la dezvoltarea inteligenței artificiale.
Toată lumea vorbește despre inteligența artificială din spatele aplicației ChatGPT. Însă mai puțin cunoscută este piața muncii din jurul acestui sector al tehnologiei care cunoaşte o dezvoltare fulminantă, cu locuri de muncă plătite chiar şi cu 335.000 de dolari pe an, scrie Bloomberg.
Aşa-numiţii prompt engineers nu au nevoie neapărat de o diplomă de licenţă în ingineria IT, dar trebuie să aibă capacitatea de a „stimula” inteligenţa artificială pentru a produce rezultate mai bune și de a ajuta companiile să își instruiască forța de muncă pentru a folosi instrumentele AI. Cel mai bine plătite poziții sunt în mare parte pentru persoanele care au un doctorat în AI, în special în învățarea automată sau etica AI, sau pentru persoanele care au fondat companii AI.
Este prea devreme să știm cât de răspândit este sau va deveni acest domeniu specializat al ingineriei, însă este clar că această tehnologie a trecut rapid de la experiment la utilizare practică. Companii precum Google, OpenAI și Meta Platforms Inc au creat peste 12 sisteme de inteligență artificială, numite LLM (Large Language Model).
Cum a început dezvoltarea AI
Totul a început în 2017, când cercetătorii AI au creat modele LLM „preinstruite” care puteau fi adaptate la o gamă largă de sarcini pe baza introducerii unui text de către om. În ultimul an, LLM-uri precum ChatGPT au atras milioane de utilizatori, iar companii precum Microsoft au integrat ChatGPT în motorul de căutare Bing și în instrumentul de dezvoltare software GitHub.
Pe măsură ce tehnologia avansează, multe companii descoperă că au nevoie de cineva care să eficientizeze performanţele inteligenței artificiale. Astfel, Google, TikTok și Netflix Inc. au crescut salariile pentru inginerii specializaţi în inteligenţa artificială, dar oameni pentru astfel de poziții sunt căutați și de alte companii importante, mai ales după interesul generat de lansarea ChatGPT-4 de către OpenAI și a chatbot-ului Bing AI de către Microsoft.
Pe lângă lumea tehnologiei, companiile din lumea financiară, juridică și de asigurări experimentează și ele instrumente AI, crescând în continuare cererea pentru astfel de specialişti. (Traducere RADOR)