Elon Musk se teme de Chat CPT-4. Antreprenorul cere o pauză de șase luni pentru orice dezvoltare de inteligență artificială

Elon Musk se teme de Chat CPT-4. Antreprenorul cere o pauză de șase luni pentru orice dezvoltare de inteligență artificială Elon Musk. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Riscuri grave pentru societate și umanitate”: Elon Musk și 1.000 de acoliți cer un time out de șase luni pentru a analiza riscurile și beneficiile inteligenței artificiale.

Emoția este legată de GPT-4. Se spune că programul de inteligență artificială dă insomnii groaznice și poate duce la pierderea uzului rațiunii obiective.

Antreprenorul în domeniul tehnologiei Elon Musk, asistat de cel mai de soi grup de experți în domeniul inteligenței artificiale, cere într-o scrisoare deschisă, o pauză de șase luni pentru a se dumiri în legătură cu GPT-4, recent lansat de OpenAI.

Experți britanici susțin cu tărie că există riscuri pentru societate și umanitate, potrivit Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Misiva, publicată de organizația Future of Life Institute și semnată de peste 1.000 de persoane, printre care Musk, directorul general al Stability AI, Emad Mostaque, cercetători de la DeepMind a companiei Alphabet, precum și Yoshua Bengio și Stuart Russell, nume importante din domeniul inteligenței artificiale, solicită o pauză de gândire în punerea la punct a inteligenței artificiale avansate până când protocoale de siguranță comune pentru astfel de modele vor fi dezvoltate, implementate și verificate de experți mai normali la cap.

„Riscuri mari pentru viitorul umanității.

Sistemele inovative de inteligență artificială ar trebui să fie puse în practică numai după ce ne asigurăm că efectele lor vor fi pe plus și că riscurile lor vor fi gestionabile", se spune în scrisoarea deschisă făcută publică de Elon Musk.

„Sistemele de inteligență artificială cu inteligență uman-competitivă pot prezenta riscuri profunde pentru societate și umanitate, după cum arată vaste cercetări și după cum recunosc entități de top în domeniul inteligenței artificială”, mai spun specialiștii care s-au afiliat cu patronul Twitter și al Starlink.

În document mai sunt analizate toate potențialele riscuri la care ar putea fi supuse arta cultura și civilația din cauza sistemelor de inteligență artificială ce pot provoca dereglări majore chiar și în domeniul economic și politic. În document se mai cere o colaborare strânsă cu factorii de decizie politică și autoritățile de reglementare în materie.