Sala Polivalentă din Timişoara ar putea fi gata la zece ani de la începutul proiectului

Sala Polivalentă din Timişoara ar putea fi gata la zece ani de la începutul proiectului

Sala Polivalentă din Timișoara, a cărei construcție a primit undă verde în urmă cu mai bine de 18 ani, are, în sfârșit șanse să devină realitate. Potrivit unor informații de ultimă oră, oferite de Primăria Timișoara, proiectul demarat în 2010 a intrat în linie dreaptă și ar putea săp capete concretețe în 2020, conform stiripesurse.ro.

Nu mai constituie pentru nimeni, de mult timp, un mister faptul că infrastructura sportivă din România constituie unul dintre capitolele deficitare atunci când vine vorba de pus în practică anumite proiecte. Cel mai elocvent exemplu este cel oferit de Sala Polivalentă din Timișoara care ar fi trebuit terminată cu ani buni în urmă. Mai précis, cu opt ani, imediat după ce proiectul a primit undă verde.

Deși dosarul care face referire la construcția sălii cu pricina are toate aprobările posibile, în ultimul an, cel puțin, nimeni nu a mișcat un deget. În sfârşit, cu câteva zile în urmă, mai exact luni, a fost semnat de către oficialități un contract ferm cu două firme care ar trebui să termine proiectul.

Noul termen este anul 2020. În 2010, când s-a ”născut” proiectul, Universitatea Politehnica din Timişoara a conceput sala ca una exclusiv pentru handbal. Pe măsură ce ani au trecut, banii s-au tot împuţinat, iar ritmul lucrărilor a devenit unul tot mai anevoios. În aceste condiţii, Timişoara a fost desemnată să găzduiască o grupă la Campionatul European de Baschet feminin din 2015, organizat de România şi Ungaria. Atunci, Primăria oraşului de pe Bega s-a asociat cu Universitatea Politehnica la proiect, cu o parte de proprietate şi finanţare de jumătate pentru fiecare instituţie. Numărul de locuri s-a suplimentat până la 2500, iar sala a devenit una polivalentă, nu doar pentru handbal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Universitatea Politehnica din Timişoara a semnat săptămâna trecută un contract cu o asociere de firme care a câştigat licitaţia. Pentru partea de construcţii-montaj, costurile se ridică la 12.000.000 de lei, fără TVA, iar cu TVA, suma ajunge la 14.750.000 de lei. Rectorul Viorel Şerban şi prorectorul Daniel Dan speră să fie totul gata în 2020.

„S-a semnat contractul săptămâna trecută, este o asociere de firme. S-a prezentat un grafic general al lucrărilor, urmează să se facă şi un grafic specific, pentru anul în curs. Termenul din contract este de 31 de luni de la semnarea actelor, noi sperăm că anul viitor să fie gata”, a declarat, pentru ProSport, prorectorul Dan.

În cel mai optimist caz, construcţia sălii se va încheiat după cel puţin 9 ani de la startul proiectului

Sala este, din punct de vedere tehnic, alcătuită din trei corpuri, una cu terenul şi tribunele, alta cu vestiarele şi birourile, şi alta cu holurile, toalete şi alte zone pentru public. Vor fi două tribune pe părţi opuse, iar acoperişul este în formă de semicerc, ca cel al sălii din Drobeta Turnu-Severin. Alte cheltuieli, pe lângă construcţia în sine, vor presupune achiziţionarea unor echipamente precum scaune şi alte necesare pentru dotările sălilor media.

Fondurile vor veni din banii UPT, sumele primite de la Ministerul Educaţiei, dar şi veniturile proprii, plus de la Primăria Timişoara. Politehnica şi primăria deţin proiectul în proporţie de 50% fiecare şi atât trebuie să contribuie şi financiar.

Prima licitaţie pentru sala polivalentă a avut loc în data de 13 ianuarie 2011