Sindicatul scenariştilor de la Hollywood, aflat în grevă generală de şapte săptămâni, a respins cererea de „împăcare“ în perioada ceremoniilor pentru Globul de Aur şi Oscar. Mai mult, scenariştii – este vorba de peste 10.000 de membri de sindicat – plănuiesc să picheteze ceremonia Globurilor de Aur, care va avea loc la Los Angeles pe 13 ianuarie 2008 şi la care este nominalizat şi filmul lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile“. Începută pe 6 noiembrie, greva are ca principal motiv difuzarea, fără drepturile de autor, pe mobile şi mp3 playere, a creaţiilor protestatarilor.

Mitul Hollywoodului se crapă


Ferm hotărâţi, scenariştii de la
Hollywood spun că nu vor renunţa la grevă pentru Oscaruri şi Globurile de Aur. Producătorii ceruseră mai de mult o derogare, pentru ca scenariştii să poată lucra la pregătirile pentru ceremoniile de decernare a Globurilor de Aur (13 ianuarie) şi a Oscarurilor (24 februarie). Ironia face ca organizatorii celor două ceremonii să fie tot la „mâna“ scenariştilor, de care au nevoie pentru a le scrie textele pentru aceste evenimente. Mai mulţi profesionişti ai industriei filmului american au anunţat deja că nu vor participa la cele două ceremonii, în semn de protest faţă de incapacitatea Hollywoodului de a debloca situaţia.

Totuşi, datorită măsurilor de securitate
excepţionale, este posibil ca toţi cei care vor participa, pe 13 ianuarie, la ceremonie să nu vadă nici un pichetator. Influentul cotidian „LA Times“ este de părere că aceste anunţuri au de fapt ca scop forţarea producătorilor de a reveni la masa negocierilor, după întreruperea discuţiilor, pe 7 decembrie.

Soluţii disperate


În timpul acesta se pierd bani
serioşi. Greva de acum este prima a scenariştilor de la Hollywood din ultimii aproape 20 de ani, dar nu este deloc o premieră. În 1988, scenariştii de la Hollywood au făcut grevă timp de 22 de săptămâni, iar conflictul a lăsat studiourile americane mai sărace cu suma de aproximativ 500 de milioane de dolari. Pare mult, dar Hollywoodul contribuie cu circa 30 de miliarde de dolari la economia Los Angelesului; nu este însă nici puţin, iar în acest an efectele negative deja se văd din ce în ce mai mult.

Conform asociaţiei Film LA, se pierd în fiecare zi de grevă aproximativ 21,3 milioane de dolari şi 15.000 de locuri de muncă sunt puse în pericol.

NOI DISTINCTII


Avalanşă de premii pentru „432“, în SUA

Pe 12 ianuarie, cu o zi înainte de ceremonia Globurilor de Aur, unde va fi prezentă şi echipa filmului „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile“, Cristian Mungiu şi Vlad Ivanov vor primi distincţiile Asociaţiei Criticilor de Film din Los Angeles. „432“ a fost votat cel mai bun film străin al anului, iar Vlad Ivanov, cel mai bun actor în rol secundar. Ieri, pelicula a primit acelaşi titlu şi din partea Asociaţiei Criticilor de Film din Toronto. După un Palme d’Or la Cannes, filmul românesc are şanse să obţină un Glob de Aur, premiu la care a fost nominalizat alături de patru alte producţii străine.