Sabotajul conductelor Nord Stream. Rusia bate obrazul Germaniei
- Emanuel Nițulescu
- 19 august 2024, 09:47
Rusia și-a exprimat nemulțumirea față de Germania în legătură cu modul în care aceasta gestionează investigațiile legate de exploziile care au avariat conductele Nord Stream, în 2022. Tensiunile au escaladat după ce un suspect-cheie în acest caz a reușit să fugă din Polonia, ceea ce a stârnit reacții vehemente din partea Moscovei.
Suspectul-cheie a fugit din Polonia
Săptămâna trecută, mass-media germană a relatat că procurorii din Germania au identificat un instructor de scufundări ucrainean ca fiind principalul suspect în cazul sabotajului conductelor Nord Stream. În consecință, autoritățile germane au emis un mandat de arestare pe numele acestuia.
Însă, în ciuda eforturilor de a-l captura, suspectul a părăsit Polonia înainte ca numele său să fie inclus într-o bază de date internațională cu persoane căutate, au precizat procurorii polonezi pentru Reuters.
Reacția Rusiei
Moscova a reacționat vehement la aceste evoluții, acuzând Germania că nu își îndeplinește obligațiile în cadrul anchetei, relatează agenția de presă RIA.
Oleg Tyapkin, șeful departamentului european din Ministerul rus de Externe, a declarat că există temeri că investigația va fi închisă fără ca cei responsabili să fie trași la răspundere. El a subliniat că Rusia a cerut în mod oficial Germaniei și altor țări implicate să respecte convențiile internaționale antiteroriste.
„Am ridicat problema îndeplinirii de către Germania și alte state afectate a obligațiilor lor conform convențiilor antiteroriste ale ONU,” a afirmat Tyapkin, citat de RIA. De asemenea, Rusia a adresat solicitări formale la nivel bilateral, inclusiv către Berlin, cerând transparență și colaborare în anchetă.
Exploziile de la conductele Nord Stream
Conductele Nord Stream 1 și 2, construite cu investiții de miliarde de dolari, au fost avariate în septembrie 2022, la șapte luni după ce Rusia a început invazia Ucrainei. Aceste conducte transportau gaze naturale din Rusia către Europa, prin Marea Baltică, și erau considerate esențiale pentru securitatea energetică a regiunii.
Exploziile au fost catalogate de mulți ca acte de sabotaj, amplificând tensiunile deja existente între Rusia și țările occidentale.