Ne-am deșteptat de la Caragiale încoace, oare, ca să răspundem întrebării „eu cu cine votez?”. Se apropie 9 iunie, ziua alegerilor locale și europarlamentare, iar întrebarea asta tot persistă în familii și în cercurile de prieteni, de parcă suntem la începutul anilor 90. Atunci când, pe lângă vedeta comunistă Ion Iliescu, apăruseră alți candidați, cu alt ștaif politic și ne-au băgat în încurcătură. După 33 de ani de democrație și încercări, românii ar trebui să se uite la talerul balanței care se înclină (cât de puțin) spre bunăstarea lor și nu la promisiuni și circul electoral.
În Ardealul copilăriei mele ni se spunea de mici că trebuie să ne gândim mereu, când luăm decizii, că mai aproape ne este cămașa decât sumanul. În Muntenia, am aflat că în pilda proverbială se zice că izmana este îmbrăcămintea cea mai aproape de corp, ea trebuie să fie alegerea în situații delicate ale vieții. Cămașă sau izmană, e limpede mesajul transmis din străbuni: să alegem ceva sau pe cineva care ne-a demonstrat că ne e aproape și ne face bine.
Dacă am cam eșuat în alegerea liderilor după sfatul patriotului Petre Țuțea – „Români, nu vă mai alegeți conducători care nu-și iubesc țara!” - , poate că proverbiala izmană va fi soluția. Români, alegeți-vă primarul care a demonstrat că a făcut ceva pentru voi, plătitori de taxe și impozite! Vorbele, promisiunile, bilanțurile anoste și circoteca televizată sunt doar faze electorale atât de fierbinți încât ne-am fript de multe ori în anii alegerilor.
Românii, neam ales
Tot Petre Țuțea a fost intelectualul care a vorbit despre neamul românesc ca despre unul „ales“. Oare n-ar trebui să demonstrăm asta prin simplu fapt că am făcut progrese în a ne alege primarul, omul care trebuie să gospodărească orașul, sectorul, comuna și pe care să-l amendăm chiar în timpul mandatului dacă nu-și face treaba? Neamul românesc nu poate fi deveni „ales” doar prin voința lui Dumnezeu, invocat de Țuțea.
La acest moment traversăm bombardarea informațională specifică bătăliei electorale. Râdem, ne întristăm, ne revoltăm sau aplaudăm în fața reclamelor servite de stafurile de campanie ale celor care aspiră la fotoliile din primării și consilii județene. Mediul online e cel mai ofertant pentru desfășurarea strategiilor pritocite de consilierii candidaților, e locul unde se transmit mesaje (scrise sau filmate) și se fac dezvăluiri.
În general, PSD și PNL, fiind partide cu lungă guvernare, își prezintă candidații la alegerile locale cu realizările pe care aceștia le-au făcut în mandatele anterioare. Locuitorii comunității știu cel mai bine ce s-a făcut sau nu s-a făcut pentru ei. Mesajele și opiniile electorale, transmise prin media, n-ar trebui să mai conteze ca odinioară. E de ajuns să constate fiecare dacă izmana sau cămașa i-a fost mai aproape decât pantalonul sau sumanul fluturat de noul și necunoscutul pretendent. Cred, așadar, că e neavenită propunerea să fie interzis unui primar să aibă mai mult de două mandate. Dacă a schimbat viața comunității în bine, iar oamenii vor să-l voteze, e irațional să-i interzici acest drept. De fapt, asta e și esența votului!
Promisiuni și realizări
Tot din reclamele electorale de pe net aflăm că USR se laudă că a trecut în PNNR bani pentru construcție de școli și grădinițe, bani pentru transportul elevilor și al studenților. Doar că guvernele alianței PSD-PNL, zic liderii USR, nu au atras banii pentru investițiile acestea.
N-am uitat nici unii dintre noi că, atunci când useriștii erau „izmană” în guvernele Cîțu și Orban n-au ridicat nici școli, n-au dărâmat nici măcar wc-urile din curtea acestora. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a rămas în memoria colectivă doar prin spargerea cu ranga a chioșurilor de la metrou și îndepărtării sindicaliștilor de la „cașcavalul” statului. Lucru nu tocmai rău, dar urmat de... nimic.
În sectorul 1, unde userista Clotilde Armand s-a luptat trei ani și jumătate cu „mafia” până când aceasta s-a făcut nevăzută sau a rămas o himeră electorală, un liceu renovat de mântuială era să se prăbușească peste elevi. I-au căzut doar ferestrele. Scandalurile cu aliații liberali din consiliu au marcat eșecul acestei primărițe.
Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștiului, neagă multe din promisiunile făcute în campania din 2020, promisiuni cu care a învins-o pe Gabriela Firea. Arhiva noastră de presă le are consemnate, așa cum în ultimii ani bucureștenii au văzut că traficul nu s-a îmbunătățit, că apă caldă n-au, că marile parcuri au devenit aproape maidane, că teatrele și spitalele metropolitane n-au nici azi directori numiți prin concurs, clădirile cu risc seismic continuă să polueze vizual.
„Am patru proiecte mari pentru rezolvarea problemei traficului în București și pentru o mobilitate urbană sporită: metroul de suprafață pe infrastructura CFR existentă; 15 mari parcări în jurul Capitalei, în sistem „park & ride”; extinderea, optimizarea și electrificarea / ecologizarea rețelei de transport public STB; semaforizarea inteligentă a traficului rutier.
Metroul de suprafaţă va funcționa pe șase rute care se vor conecta la cele șase gări principale din oraș. Stațiile metroului de suprafață vor corespunde cu intrările în oraș și vor fi interconectate cu cele ale STB și Metrorex. Metroul de suprafață în Capitală va fi făcut într-un mandat – de la prima hârtie până la prima călătorie”, spunea în 2020 Nicușor Dan.
Să votăm izmana!
Așadar, promisiuni multe, realizări puține. Bucureștenii au posibilitatea să compare dacă Gabriela Firea sau Cristian Popescu Piedone, ambii cu experiențe în administrație, au realizat mai multe pentru îmbunătățirea vieții lor decât actualul primar și să voteze în consecință.
Primarul Daniel Băluță, prin investițiile făcute (multe fonduri europene) a ridicat nivelul de trai în Sectorul 4. Robert Negoiță, Ciprian Ciucu și Piedone au schimbat fața sectoarelor 3, 6 și 5, ultimii doi într-un mandat.
Alți candidați fac scenete cu Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare sau se filmează cu vaca prin buruienile orașului. Așa cred ei că îi impresioneze pe votanții care așteaptă apă caldă la robinete sau în calorifere, dispariția șobolanilor și gândacilor, școli decente pentru copii lor, un oraș curat și sigur. D-aia zic: Votați izmana!