Să trăiască și capra vecinului, alături de a noastră

Să trăiască și capra vecinului, alături de a noastră

Comparațiile cu cei din jur sunt benefice dacă sunt folosite în mod pozitiv, ca repere de admirație pentru ce suntem în stare, sau de atins dacă dorim mai mult de la noi.

Autor: Daniel Mărguș (economist) (foto jos)

Ne plângem de dimineață și până seara că nu, nimic nu merge în țara asta, că o ducem prost și avem foarte puțin din ce ne trebuie. În loc să privim cu atenție în sufletul și mintea noastră, să ne vedem puterile și realizările, să fim mândri de ce am făcut și acumulat, ne comparăm cu cel de alături umplându-ne de invidie și dușmanie față de el.

Are mai mult decât noi, poate mai mult decât noi, atunci să i se ia lui din agoniseală ca să coboare la nivelul nostru de trai.

Ne gândim că a făcut ceva necurat

Nu ne punem întrebarea firească de ce el are și noi nu. Poate el mai mult, muncește el mai mult, are mai multă minte, mai multe idei bune? Nici gând de așa ceva. Ne bate gândul negru că a făcut el ceva necurat de a ajuns mai sus ca noi. De aici sentința: sa-i moară capra.

Aruncăm vina pe stat și pe politicieni pentru toate neîmplinirile noastre. Considerăm că societatea nu ne lasă să ne afirmăm, că cei din jur ne pun piedici. Statul este cu regulile lui clare de când lumea, politicienii se schimbă periodic la putere dar noi rămânem la fel.

Oare nu cumva suntem chiar noi în ipostaza vecinului cu capra în ogradă, fiind invidiați de altcineva pentru ce avem și el nu are?

Așadar suntem și cu capră și fără capră. Este foarte ușor să schimbăm modul în care privim lumea și viața.

Dacă noi ne uităm la cel de alături ca la cineva care are ceva ce am putea și noi să avem și, în același timp, suntem mulțumiți cu ce avem, dorindu-ne mai mult, dacă ne apreciem corect posibilitățile și ne calibrăm realizările după acestea, dacă în fiecare clipă ne facem treaba cum trebuie, atunci mintea noastră nu mai este ocupată cu ce nu avem ci cu ce am putea avea și cu ce putem face să avem ce ne dorim.

Comparațiile cu cei din jur sunt benefice dacă sunt folosite în mod pozitiv, ca măsuri ale diferențelor în plus sau în minus dintre noi și ei, ca repere de admirație pentru ce suntem în stare, sau de atins dacă dorim mai mult.

Evoluăm în funcție de comparațiile făcute

Evoluția noastră în bine este strict legată de comparațiile pe care le facem doar dacă acționăm asupra noastră și nu asupra celor din jur. Să facem din capra vecinului un simbol viu al puterii noastre de autodepășire, al dorinței noastre de a avea mai mult, de a fi mai fericiți. Să traiască și capra vecinului alături sau chiar împreună cu a noastră.

Ne puteți urmări și pe Google News