Să aleagă: China ori SUA. Ultimatum american pentru TikTok

Să aleagă: China ori SUA. Ultimatum american pentru TikTok Sursa Foto: Arhiva EVZ

Congresul american a adoptat marți o lege prin care amenință TikTok cu o interdicție în Statele Unite, cu excepția cazului în care rețeaua de socializare își întrerupe legăturile cu compania-mamă ByteDance și, mai pe larg, cu China, transmite France 24.

SUA accentuează presiunea asupra TikTok

Marți, 23 aprilie, Congresul american a adoptat o lege prin care i-a cerut gigantului TikTok să-și întrerupă legăturile cu compania-mamă ByteDance și, mai pe larg, cu China, sub sancțiunea de a fi interzis în Statele Unite.

Președintele Joe Biden a anunțat imediat că urmează să promulge textul, adoptat cu câteva zile mai devreme în Camera Reprezentanților, cealaltă componentă a Congresului american.

Ultimatumul legislatorilor americani dat rețelei sociale foarte populare face parte dintr-un pachet uriaş care include în special ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Candidat pentru realegerea sa în noiembrie, șeful statului democrat și-a reiterat "îngrijorarea" cu privire la TikTok în timpul unei convorbiri cu omologul său chinez, Xi Jinping, la începutul lunii aprilie.

Interzicerea TikTok "ar încălca libertatea de exprimare" a 170 de milioane de americani, a protestat populara rețea de socializare imediat după votul de sâmbătă din Camera Reprezentanților.

Termen de 12 luni pentru desprinderea de China

Dacă va intra în vigoare, textul va forța ByteDance, compania-mamă chineză a TikTok, să vândă aplicația în termen de douăsprezece luni, în caz contrar aceasta ar fi exclusă din magazinele Apple și Google de pe teritoriul american. Cu toate acestea, potențiala interzicere a acesteia riscă să fie contestată în instanță.

Planul americanilor de a interzice TikTok

8% din populația României practică „cerșitul” pe TikTok. Sursă foto: Unsplash

Întrebat despre această nouă lege, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Wang Wenbin, s-a mulţumit miercuri să facă trimitere la "poziția de principiu a Chinei" în această problemă.

În martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului, He Yadong, a cerut Washingtonului să "respecte regulile economiei de piață" și a arătat că Beijingul va lua "toate măsurile necesare pentru a-și apăra drepturile și interesele legitime".

Ultimatumul legislatorilor americani dat foarte popularei rețele de socializare face parte dintr-un pachet uriaş care include în special ajutor pentru Ucraina, pentru Israel și pentru Taiwan, acesta din urmă fiind denunțat de asemenea de Beijing miercuri. (Traducere-Rador)