S.O.S. unde-mi arunc salteaua veche?

S.O.S. unde-mi arunc salteaua veche?

Dormim în medie o treime din viaţă, iar o parte esenţială din această experienţă este dată de confortul oferit de saltelele pe care le folosim. Cu toate astea, când românii ajung în punctul în care trebuie să-şi schimbe salteaua veche, apare deseori întrebarea: "unde să o arunc?". Încă sunt români care nu ştiu că aruncarea unei saltele în apropierea tomberoanelor este ilegală.

Când vine vorba de eliminarea saltelelor, chestiunea nu este doar legată de spaţiul pe care o saltea voluminoasă îl ocupă în depozitele de gunoaie, ci şi de impactul negativ asupra mediului înconjurător. Din fericire, există opţiuni avantajoase pentru a scăpa de saltelele uzate în mod responsabil, iar aici ne putem referi la donaţii, reciclare, programe de REMAT derulate de magazine care oferă aceste beneficii. Unul din magazinele care rulează un program la nivel naţional de preluare a saltelei vechi la achiziţionarea unei saltele noi este acesta.  

Cum funcţionează programele de REMAT la saltele?

Atunci când un client comandă o saltea nouă, cea veche îi este preluată de curier sau de reprezentaţii livratori ai firmei care asigură acest program. Dacă eşti din Bucureşti nu trebuie să plăteşti o taxă suplimentară de preluare, dar românii din ţară achită de obicei un comision în valoare de circa 99 lei. Chiar şi aşa, Cristian Bărbărie, administrator magazin de mobilier care vinde saltele confirmă că există şi solicitări din ţară pentru programul REMAT saltele. 

Care sunt motivele pentru care românii aleg să predea saltelele vechi prin programul REMAT?

- Saltelele sunt voluminoase şi nu pot fi aruncate la colţ de stradă sau la poartă, conform reglementărilor în vigoare. Prin urmare, românii nu prea ştiu ce să facă cu ele. De aceea, aleg să beneficieze de programul REMAT, mai ales că descotorosirea de salteaua veche înseamnă de cele mai multe ori achiziţionarea unei saltele noi. 

- Pick up de acasă, în condiţii avantajoase, confortabile. Prin programul REMAT, salteaua veche poate fi preluată direct de acasă chiar de reprezentaţii magazinului care vinde saltele noi. Chiar dacă românii din ţară trebuie să acopere o taxă de preluare, aceasta e una decentă, accesibilă. 

- Eficientizarea timpului. Un avantaj important al programului REMAT la saltele este că poţi preda salteaua cea veche imediat ce o primeşti pe cea nouă. Nu trebuie să ocupi o încăpere sau alt spaţiu pentru a păstra salteaua veche mai mult timp până când reuşeşti să o duci la un centru de reciclare. 

Fie că vorbim de o saltea foarte mare, folosită sau deteriorată, ea poate fi ridicată prin programul REMAT. Având în vedere că saltelele se pot recicla în centre speciale, nu are rost ca ele să ajungă la gropile de gunoi. Odată ajunse în depozitul magazinului care oferă programul REMAT, saltele vechi pot fi trimise la reciclat sau pot fi donate spre organizaţii caritabile dacă încă se află în stare bună. 

Când îşi aruncă de obicei românii salteaua veche?

În general, oamenii aleg să renunţe la vechea saltea atunci când aceasta nu mai este confortabilă şi nu mai oferă susţinerea necesară unui somn odihnitor. Deşi mulţi români aşteaptă momentul fatal ca un arc să iasă, centrul saltelei să se adâncească şi alte semne vizibile ale deteriorării fireşti, în realitate, specialiştii recomandă achiziţionarea unei saltele noi la fiecare 8 - 10 ani. Saltelele vechi îşi pierd proprietăţile treptat şi pot deveni mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor şi bacteriilor. 

Apoi, românii mai decid să scape de salteaua veche şi să investească într-una nouă, mai bună, datorită schimbărilor din viaţa lor - se mută în altă casă, îşi schimbă patul cu unul mai mare etc. În aceste situaţii, salteaua poate fi considerată inutilă, aşa că poate fi aruncată. 

Nu în ultimul rând, salteaua veche expusă la umiditate sau alte condiţii ce ar putea duce la dezvoltarea mirosurilor şi a bacteriilor dăunătoare, îi determină pe români să-şi cumpere o saltea nouă la câţiva ani. 

Indiferent de modul în care se elimină salteaua veche, este esenţial ca acest lucru să se facă în mod responsabil şi ecologic. În acest mod, impactul asupra mediului înconjurător nu va fi dur. Şi aşa cum am văzut mai sus, toţi cei care vor să scape de salteaua veche, dar nu ştiu ce să facă cu ea, au la dispoziţie programele de tip REMAT, cu preluarea saltelei vechi la achiziţionarea unei saltele noi. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News