S-au dat banii la Oltchim, dar combinatul reporneşte pe datorie. Câte zeci de milioane se vor cheltui în următoarele luni

S-au dat banii la Oltchim, dar combinatul reporneşte pe datorie. Câte zeci de milioane se vor cheltui în următoarele luni

Electria i-a păsuit din nou, furnizorul de energie, companie de stat, fiind sensibil la pariul Guvernului pentru stingerea crizei sociale din Râmnicu Vâlcea. Un ajutor de stat de 10 milioane de euro e supus aprobării Comisiei Europene, dar Oltchim pierde anual până la 80 milioane de euro.

După săptămâni de scandaluri şi proteste, cei 3.200 de angajaţi ai Combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea şi-au primit în sfârşit salariile restante pe august, iar de astăzi au şi de lucru.

La ora 9.00 a fost pornită prima instalaţie, după două luni de la oprirea definitivă a combinatului, din cauza datoriilor de aproape 600 de milioane de euro. Este vorba de Secţia Electroliză cu membrană care produce leşie de sodă, acid clorhidric, hipoclorit de sodiu, hidrogen şi clor, produse care au căutare atât pe pieţele interne cât şi externe. Reprezentanţii conducerii societăţii speră că, în următoarele două săptămâni, să fie repornite şi restul instalaţiilor care în acest moment se află în probe, astfel încît combinatul să ajungă să funcţionzele la 65% din capacitate pentru a fi rentabil.

Potrivit liderul muncitorilor Corneliu Cernev, combinatul va funcţiona tot pe datorie din cauza faptului că nu s-au găsit bani pentru reluarea producţiei. Furnizorii de materii prime şi curent electric au acceptat să le fie achitate facturile curente, iar ulterior, pe măsură ce societatea începe să încaseze bani pe mărfurile vândute, să le fie achitate eşalonat şi datoriile vechi.

"Deocamdată vom trăi din ceea ce vom produce. Este însă nevoie de capitalul de lucru promis de ministerul economiei şi comerţului, altfel nu vom putea funcţiona prea mult timp", a spus Corneliu Cernev. Guvernul aşteaptă avizul Comisiei Europene pentru a acorda combinatului un ajutor de 10 milioane de euro. Muncitorii sunt conştienţi că nu pot funcţiona prea mult timp pe datorie si ameninţă din nou cu proteste dacă statul nu găseşte urgent capitalul de lucru promis. Anual, Oltchim pierde în medie câte 80 milioane de euro.  

Ne puteți urmări și pe Google News