S-a tras linie! Omenirea, la un pas de dezastru. Oamenii de știință o confirmă

S-a tras linie! Omenirea, la un pas de dezastru. Oamenii de știință o confirmă

Cu toate că mulți oameni au fost împotriva lor, măsurile drastice impuse pentru a opri răspândirea coronavirusului au salvat viețile a trei milioane de oameni pe plan mondial și au evitat infectarea altor 530 de milioane de oameni, informează revista Nature.

Datele au fost oferite de două studii realizate de oamenii de știință din Marea Britanie și SUA.

„Riscul apariției unui al doilea val, în cazul abandonării tuturor măsurilor de precauție, este foarte real”, a declarat reporterilor Samir Bhatt, coordonatorul studiului realizat în Marea Britanie.

Deși pericolul nu a trecut, pe fondul îngrijorărilor cu privire la o posibilă criză economică, statele europene au început să relaxeze măsurile luate împotriva pandemiei.

Potrivit studiului efectuat de către cercetătorii de la Imperial College London blocajele și demersurile de distanțare socială (date analizate pentru 11 țări europene) au avut „un efect substanțial”, contribuind la scăderea ratei de reproducere a infecției, sau a valorii R, sub valoarea unu până la începutul lunii mai, scrie sursa citată.

Rata de reproducere „R” măsoară numărul mediu de persoane care vor contracta boala de la o persoană infectată.

Cercetătorii din Marea Britanie atrag atenția asupra faptului că, până la începutul lunii mai, milioane de persoane din 11 ţări - Austria, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia şi Elveţia - au fost infectate cu COVID-19.

Prin compararea numărului deceselor înregistrate cu cel al deceselor prognozate s-a obervat căprin introducerea măsurilor de izolare au fost evitate circa 3,1 milioane de decese.

„Măsurarea eficacităţii acestor intervenţii este importantă, având în vedere impactul lor economic şi social şi ar putea indica o cale de urmat de care este nevoie pentru a menţine controlul'', au precizat cercetătorii într-un rezumat al studiului.

Studiul efectuat de cercetătorii din SUA a demonstrat că măsurile împotriva transmiterii noului coronavirus implementate în state precum China, Coreea de Sud, Italia, Iran, Franţa şi Statele Unite au prevenit apariția la aproximativ 530 de milioane de cazuri de COVID-19.

În analiza lor, echipa din SUA a analizat nivelurile de creştere a infecţiei înainte și după implementarea a peste 1.700 de strategii locale, regionale şi naționale care aveau drept scop încetinirea răspândirii cazurilor de COVID-19.

 

Ne puteți urmări și pe Google News