S-a inaugurat cea mai mare rezervaţie destinată urşilor. Află unde este

S-a inaugurat cea mai mare rezervaţie destinată urşilor. Află unde este

Asociaţia "Milioane de Prieteni" din Braşov a realizat, în cadrul Rezervaţia de urşi "Libearty" din Zărneşti Ţarcul 3, cel mai mare din rezervaţie destinat acestor animale

Ţarcul se întinde pe o suprafaţă de 9 ha de teren împădurit, fiind construit în şapte luni. Lucrările au început în primăvara acestui an şi s-au folosit 245 de stâlpi, 245 de plase de oţel zincat de câte 5,5 metri lungime şi 5 mm grosime fiecare, special comandate în străinătate. Pentru consolidarea drumului din interiorul şi exteriorul ţarcului au fost construite 50 de gabioane care vor opri alunecările de teren cauzate de ploi, aluviuni şi maşini grele.Ţarcul este dotat cu o piscină naturală şi una betonată. De asemenea, a fost montat un gard electric pe o lungime de 25 de km.

O altă noutate este că urşii vor avea la dispoziţie materia primă (crengi obţinute din toaletarea copacilor) pentru a-şi construi fiecare un bârlog pe gustul său, a declarat Cristina Lapis preşedintele Asociaţiei "Milioane de Prieteni".

Turiştii care vizitează rezervaţia au posibilitatea să vadă primul observator subteran destinat curioşilor care vor să vadă urşii la distanţă mică, chiar din interiorul habitatului lor natural.

Ne puteți urmări și pe Google News

Construcţia ţarcului a costat 240.000 de euro bani donaţi de World Society for the protection of Animals (WSPA) din Londra. Ţarcul 3 va adăposti 20 de urşi care vor fi aduşi din diverse zone ale ţării unde sunt închişi în condiţii necorespunzătoare. În zilele următoare vor ajunge aici doi urşi de la Oneşti şi alţi doi din localitatea Petreşti judeţul Dâmboviţa.

Potrivit preşedintei Asociaţiei "Milioane de Prieteni", în primăvara anului viitor va fi dat în folosinţă şi promovat, Centrului Educaţional din cadrul Rezervaţiei 'Libearty' şi vor fi organizate mici tabere pentru copii la sfârşit de săptămână şi apoi şi în timpul vacanţelor 'pentru a le explica copiilor cum arată un stejar, un fag sau alte plante care cresc în zonă pentru că am constatat că foarte mulţi nu ştiu să deosebească un fag de un stejar sau de un plop, şi bineînţeles să vadă ce fac urşii pe parcursul unei zile', a mai precizat Cristina Lapis.

Rezervaţia "Libearty" din Zărneşti se întinde pe o suprafaţă de 80 de ha de pădure puse la dispoziţie de Primăria Zărneşti şi adăposteşte în prezent un număr de 65 de urşi.