S-a grăbit Biden să retragă trupele din Afganistan? Un raport critic, publicat de Partidul Republican

Sursa foto: Facebook/ Joe Biden, președintele SUA

Un raport al Partidului Republican analizează retragerea SUA din Afganistan. Acesta prezintă imaginea unui președinte Biden hotărât să părăsească țara, dar  cu acțiuni greșite ce au pregătit terenul pentru o ieșire haotică și mortală din cel mai lung război din Afganistan.

Raportul republicanilor din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților a fost publicat în umbra aniversării a trei ani de la retragerea SUA. Documentul îl critică pe președinte pentru un efort grăbit, întreprins fără a ține cont de sfaturile aliaților și ale consilierilor. Această acțiune a dus la decese inutile.

A făcut Biden acțiuni fără să ia sfaturi de la specialiști?

„Dovezile arată că decizia președintelui Biden de a retrage toate trupele americane nu s-a bazat pe situația de securitate, pe Acordul de la Doha sau pe sfaturile consilierilor săi seniori pentru securitate națională sau ale aliaților noștri. Mai degrabă, a fost bazată pe opinia sa de lungă durată și de neclintit că Statele Unite nu ar trebui să mai fie în Afganistan”, se arată în raport. Acesta face referire la acordul administrației Trump de a părăsi țara.

Raportul acuză administrația Biden că nu a văzut semnele de avertizare privind rapiditatea cu care Kabulul va cădea în mâinile talibanilor. De asemenea, aceasta ar fi întârziat planificarea și anunțarea unei evacuări.

În replică, Casa Albă l-a acuzat pe președintele Michael McCaul că selectează detalii. Mai mult, el nu ar nu ține cont de rolul administrației Trump.

„Tot ceea ce am văzut și auzit din ultimul raport partizan al președintelui McCaul arată că acesta se bazează pe fapte selectate, caracterizări inexacte și prejudecăți preexistente care au afectat această anchetă de la început. Așa cum am spus de multe ori, încheierea celui mai lung război al nostru a fost lucrul corect de făcut. Națiunea noastră este mai puternică astăzi ca urmare a acestui lucru”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sharon Yang.

„Din cauza înțelegerii proaste pe care fostul președinte Trump a încheiat-o cu talibanii, președintele Biden a moștenit o poziție de netrecut. El putea fie să intensifice războiul împotriva talibanilor, fie să încheie în cele din urmă cel mai lung război al nostru după două decenii și 2 trilioane de dolari cheltuiți. Președintele a refuzat să trimită o altă generație de americani să lupte într-un război care ar fi trebuit să se încheie cu mult timp în urmă”, a continuat aceasta.

Cum va impacta cursa electorală acest raport?

Raportul este publicat înaintea primei dezbateri prezidențiale dintre vicepreședintele Harris și fostul președinte Trump. Acesta din urmă a încercat să folosească Afganistanul ca o problemă politică împotriva sa.

Republicanii în general au căutat să întărească argumentele lui Trump împotriva lui Harris și Biden cu privire la Afganistan. Acest lucru se întâmplă întrucât evacuarea de 17 zile din țară a marcat unul dintre punctele cele mai slabe ale administrației Biden.

La doar câteva zile de la începerea evacuării, talibanii au cucerit Kabulul. Acest lucru s-a întâmplat mult mai repede decât anticipase administrația. Mulțimile s-au aglomerat în jurul Aeroportului Internațional Hamid Karzai.

Aproximativ 100.000 de parteneri ai eforturilor guvernamentale ale SUA au rămas în urmă. Cifra crește dacă se iau în considerare și alte persoane vulnerabile sub conducerea talibanilor. Un atentat sinucigaș cu bombă la intrarea Abbey Gate de lângă aeroport a ucis 13 membri ai serviciilor americane, precum și 170 de afgani.

Este un detaliu pe care Trump l-a evidențiat recent într-o oprire de campanie. El a vizitat mormântul de la Cimitirul Național Arlington al unui pușcaș marin ucis în atac. Acțiunea fostului președinte a atras critici din partea campaniei lui Harris și a unor veterani. Oficialii cimitirului au declarat că Trump a încălcat regulile care interzic activitățile legate de alegeri în cimitir.

Să fie raportul singura șansă a lui Trump de a se întoarce la Casa Albă?

Cu toate acestea, în timp ce raportul condamnă acțiunile „administrației Biden-Harris”, acesta oferă puține discuții cu privire la orice rol specific jucat de Harris în planificarea sau executarea ieșirii. Democratul Gregory Meeks  i-a acuzat pe republicani de politizarea retragerii și de ignorarea greșelilor lui Trump în negocierea acordului. El a spus că eforturile de a pune ieșirea pe seama democraților au „atins un crescendo” odată cu noua concentrare asupra lui Harris.

„Republicanii susțin acum că ea a fost arhitectul retragerii SUA. Totuși, ea este menționată doar de trei ori în cele 3.288 de pagini ale transcrierilor interviurilor Comitetului”, a scris el într-un raport minoritar publicat simultan.

De asemenea, raportul republicanilor nu abordează rolul fostului președinte Trump în declanșarea retragerii SUA. Administrația acestuia a fost cea care a negociat acordul de părăsire a Afganistanului. Aceasta a decis inițial ca SUA să își retragă toate forțele până în mai 2021.

Sub administrația Trump, procesarea imigrației a încetinit. Cu toate acestea, raportul oferă o privire din interior asupra alarmelor ridicate de cei care lucrează în cadrul guvernului înainte de retragerea din august 2021.

Una dintre cele mai dure critici din raport este întârzierea administrației Biden în planificarea și inițierea oficială a unei evacuări. Aceasta este cunoscută și sub numele de operațiune de evacuare a necombatanților sau NEO.

Raportul a concluzionat că administrația a avut o „îngrijorare că  NEO echivalează cu un eșec”. A fost, de asemenea, „mai preocupată de optica NEO decât de pericolele asociate cu eșecul de a apela” pentru una.

Dispută între armată și stat

Cei intervievați de comisie au descris o ruptură între armată și Departamentul de Stat. Armata a subliniat probabilitatea căderii Kabulului. În același timp, brațul diplomatic întârzia planurile de lansare a unei evacuări. Acest lucru se întâmplă din cauza temerilor că astfel de planuri ar putea declanșa și mai mult haos în țară.

Un angajat al ambasadei de la Kabul a declarat comitetului că unii au început „să aibă întâlniri subversive NEO”. Conducerea de acolo părea, de altfel, opusă inițierii unei evaluări. Altul a declarat că planificarea unei evacuări a venit „prea încet și prea târziu”.

Evacuarea nu a fost ordonată până când Ross Wilson, pe atunci ambasador în Afganistan, nu a solicitat-o pe 15 august. Atunci, secretarul de stat Antony Blinken se afla în vacanță. Prin urmare, multe detalii de bază ale evacuării au fost neplanificate și decise pe moment.

Administrația a susținut mult timp că informațiile nu indicau că Kabulul va cădea atât de repede. Oficialii Departamentului de Stat au declarat că nu au avut în vedere un scenariu în care ar fi trebuit să efectueze o evacuare în condițiile în care Kabulul nu se afla sub controlul lor. Raportul republicanilor a afirmat că acest lucru a demonstrat o lipsă uimitoare de planificare.

Un angajat al Departamentului de Stat a declarat că „Biroul de Strategie și Management al Crizelor din cadrul Departamentului de Stat s-a implicat doar după ce «li s-a permis să numească situația așa cum era - adică o NEO/suspendare a operațiunilor».

„Această întârziere impardonabilă a fost exacerbată de eșecul departamentului de a formula un plan de evacuare de urgență. Magnitudinea evacuării necesare a devenit de nesuportat. Inacțiunea departamentului a condamnat mii de aliați afgani și americani la o viață sub conducerea talibanilor”, a concluzionat raportul.

Au murit oameni doar pentru că oficialii nu au avut un plan concis?

Lipsa de planificare a lăsat neclar cine ar putea fi evacuat. Afganii care aveau legături cu SUA au primit adesea mesaje contradictorii cu privire la oportunitatea de a se prezenta la aeroport. „În cele din urmă, sarcina chinuitoare de a determina cine putea sau nu să intre pe porțile aeroportului a fost adesea lăsată pe seama militarilor de rând și a ofițerilor din serviciile externe”, se arată în raport.

În cele din urmă, Biden a trebuit să trimită trupe suplimentare înapoi în Afganistan. În același timp, eforturile private dispersate de evacuare a afganilor au reușit să ajute atât cetățenii, cât și aliații să părăsească țara.

Raportul este foarte critic la adresa lui Wilson, Blinken și a consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan. Acesta se concentrează în mare măsură asupra lui Biden.

Raportul afirmă că președintele SUA nu a avut în vedere Acordul de la Doha negociat sub administrația Trump. A argumentat că acesta permitea dizolvarea acordului în cazul în care talibanii nu își respectau angajamentele, notează thehill.com.

Biden a precizat că SUA era prea departe pe calea retragerii pentru a-și schimba abordarea. Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, atunci, armata s-ar fi angajat din nou la luptă cu talibanii.

„Alegerea pe care a trebuit să o fac, în calitate de președinte, a fost fie să urmez acest acord, fie să fiu pregătit să mă întorc la lupta împotriva talibanilor”, a declarat Biden într-un discurs televizat în 2021.

Administrației Biden i s-au pus bețe în roate de către acțiunile lui Trump?

O revizuire de 12 pagini a retragerii din 2023, pregătită de Casa Albă, a subliniat că „atunci când Biden] a intrat în funcție, el s-a confruntat cu realitățile dificile pe care i le-a lăsat Administrația Trump”. Parlamentarii republicani au indicat că intenționează să își continue ancheta. Acest lucru se întâmplă chiar dacă Biden va fi președinte doar pentru încă patru luni.

McCaul l-a citat pe Blinken pentru a discuta această chestiune în cadrul unei audieri pe 19 septembrie.

„În calitate de secretar de stat pe parcursul retragerii și NEO, vi s-a încredințat să conduceți aceste eforturi și să asigurați evacuarea în siguranță a americanilor și a aliaților afgani”, a scris McCaul.

Departamentul de Stat și-a apărat duminică rolul în evacuare.

„[Republicanii din Camera Reprezentanților] au făcut un rău serviciu bazându-se pe informații false și prezentând narațiuni inexacte menite doar să facă rău Administrației, în loc să caute să informeze cu adevărat americanii cu privire la modul în care cel mai lung război al nostru s-a încheiat. Departamentul de Stat rămâne extrem de mândru de forța sa de muncă care s-a pus în valoare în ultimele zile ale prezenței noastre în Afganistan pentru a evacua atât americanii, cât și afganii curajoși care au fost alături de noi timp de mai bine de două decenii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului, Matthew Miller.