Probabil ați auzit că ar trebui să dormiți opt ore pe zi, dar cercetătorii spun că depinde de genetica unei persoane. Când vine vorba de somn, calitatea depășește de fiecare dată cantitatea. Persoanele cu somn scurt natural familial (FNSS) preferă să doarmă patru până la șase ore pe noapte și să funcționeze, în continuare, normal.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, San Francisco, aceștia demonstrează rezistență psihologică și rezistență la afecțiunile neurodegenerative, indicând calea către un remediu pentru boli neurologice. Acest lucru înseamnă că, creierul își finalizează sarcinile de somn mai repede. Cu alte cuvinte, mai puțin timp petrecut dormind eficient poate să nu fie egal cu o lipsă de somn, potrivit lui Ying-Hui Fu de la Institutul Weill pentru Neuroscience UCSF.
Cercetătorii au descoperit că funcționează în familii și au identificat cinci gene de-a lungul genomului care joacă un rol în facilitarea acestui somn eficient. „Există o dogmă în domeniu că toată lumea are nevoie de opt ore de somn, dar munca noastră până în prezent confirmă cum cantitatea de somn de care oamenii au nevoie diferă în funcție de genetică”, a spus neurologul Louis Ptacek, de la Institut.
Deoarece boala Alzheimer este atât de comună, cercetătorii au ales să analizeze modelele bolii în studiul lor, care a fost publicat în jurnalul iScience. Ei au crescut șoareci cu gene de somn scurt, cât și gene Alzheimer și au descoperit cum creierul lor a dezvoltat mult mai puține agregate caracteristice asociate cu demența. Ei au repetat experimentul cu șoareci purtători de o genă diferită de somn scurt și o altă genă de demență pentru a confirma descoperirile lor și au găsit rezultate similare.
Înțelegerea bazei biologice a oamenilor
Cercetătorii cred că studii similare asupra altor afecțiuni ale creierului ar dezvălui că genele eficiente de somn oferă o protecție comparabilă. Ei cred că îmbunătățirea somnului oamenilor ar putea încetini progresia bolii într-o gamă largă de afecțiuni, potrivit Insider Paper.
„Problemele de somn sunt comune în toate bolile creierului”, a spus Ptacek. „Acest lucru are sens, deoarece somnul este o activitate complexă. Multe părți ale creierului tău trebuie să lucreze împreună pentru ca tu să adormi și să te trezești. Când aceste părți ale creierului sunt deteriorate, este mai greu să dormi sau să obții un somn de calitate.”
Înțelegerea bazelor biologice ale reglării somnului poate duce la dezvoltarea de medicamente care vor ajuta la prevenirea tulburărilor de somn. În plus, îmbunătățirea somnului la persoanele sănătoase poate ajuta la menținerea bunăstării și la îmbunătățirea calității timpului pe care îl avem cu toții, potrivit cercetătorilor.