S-a decis! Cum se votează în carantină la alegerile generale. Modelul de cerere a fost aprobat

S-a decis! Cum se votează în carantină la alegerile generale. Modelul de cerere a fost aprobat

Autoritățile electorale au decis că românii aflați în carantină sau în izolare, la domiciliu, pot să voteze chiar dacă sunt infectați cu temutul coronavirus.

Cetăţenii cu drept de vot aflaţi în situaţiile de mai sus pot transmite, prin mijloace electronice, biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz, cererile pentru urna specială şi copiile actelor necesare, până cel mai târziu în data de 4 decembrie 2020.

Cererile şi documentele primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, sunt imprimate de către acestea şi sunt transmise prin intermediul Instituţiei Prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie 2020, ora 10:00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

În ambele cazuri, românii cu drept de vot pot să voteze după ce completează o cerere și anexează copia deciziei de carantină emisă de DSP. De asemenea, persoanele aflate în izolare la domiciliu trebuie să anunțe domiciliul unde s-au izolat, iar acolo va fi trimisă o urnă mobilă, pentru a-și putea exercita dreptul constituțional de a alege sau de a fi ales. În această din urmă situație, persoanele în cauză trebuie să anexeze biletul de ieșire din spital care trebuie să confirme diagnosticul trecut în cererea trimisă la Biroul Electoral de Circumscripție dar și decizia de izolare emisă de DSP, ca urmare a infecției cu noul coronavirus..

Ne puteți urmări și pe Google News

Când se poate solicita urna mobilă

Orice român cu drept de vot care suferă de o boală care îl face nedeplasabil poate solicita să voteze prin intermediul urnei mobile. În cazul alegătorilor care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cererile de vot prin intermediul urnei speciale, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, la biroul electoral de circumscripţie sau la oficiul electoral, între data intrării în vigoare a acestei decizii şi 4 decembrie.

În comunicatul Biroului Electoral Central se mai arată că cetăţenii cu drept de vot care nu se pot deplasa la urne din cauză de boală sau invaliditate pot transmite, prin mijloace electronice, biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz, cererile de vot prin intermediul urnei speciale şi copiile actelor solicitate până cel mai târziu în data de 4 decembrie.

Cererile şi documentele primite de biroul electoral de circumscripţie sau oficiul electoral, după caz, sunt imprimate de către acesta şi sunt transmise prin intermediul instituţiei prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie, ora 10:00, biroului electoral al secţiei de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

Modelul de cerere îl puteți găsi AICI!