S-a CONVERTIT la CREȘTINISM, dar va fi deportat din Elveția. Ce i se poate întâmpla în țara natală
- Simona Stupar
- 20 ianuarie 2018, 16:32
Săptămâna aceasta organizația ADF International a depus un dosar la CEDO în sprijinul unui cetățean afgan, care riscă deportarea din Elveția.
ADF International este o organizație de susținere a drepturilor omului, care luptă pentru dreptul oamenilor de a trăi liber cu credința lor. Are sediul la Viena și filiale la Bruxelles, Geneva, Strasbourg, Londra, New York, Washington DC și Mexico City și sprijină libertatea religioasă, sfințenia vieții, a căsătoriei și a familiei, în întreaga lume.
A.A. este un afgan care s-a convertit de la islamism la crteștinism și a cerut azil, iar guvernul elvețian i-a respins cererea. Dacă se întoarce în Afganistan, el ar putea fi suspus unor persecuții grave, riscând pedepse cu închisoare pe viață sau chiar moartea, potrivit unui comunicat remis Evz.
„Nimeni nu ar trebui să fie persecutat din cauza credinței sale. Societatea noastră are responsabilitatea de a proteja pe cei care riscă tortura, închisoarea sau moartea, din cauza credințelor religioase”, a declarat Jennifer Lea, avocat al ADF international, care a depus plângerea la CEDO.
„Acest caz este un cetățean afgan, care caută ajutorul CEDO pentru a-l proteja de deportare și persecuții în țara natală. Legea internațională este foarte clar asupra faptului că nicio țară nu ar trebui să trimită acasă refugiații dacă viața lor ar fi în pericol acolo. Afganistanul nu este un loc sigur pentru un creștin. Curtea ar trebui să ceară Elveției să vadă situația asa cum e, să înțeleagă situația minorităților religioase din Afganistan”, a spus ea.
Într-un raport al Departamentului de Stat al SUA privind Libertatea religioasă, scrie că indivizii care s-au conevrtit de la islam la alte religii riscă să le fie anulate căsătoriile, sunt respinși de familii și comunitate, pierd locurile de muncă și pot fi condamnați la moarte. În general, minoritățile religioase nu pot participa la activități culturale sau religioase. Creștinii au foarte puține școli sau biserici și sunt forțați să se roage doar în spații private.
Consituția Afganistanului protejează libertatea religioasă în general, dar definește islamul ca religie de stat și interzice adoptarea unei lege care să contravină credințelor islamice. Asta creează un sistem legal paralele, bazat pe legea sunnită islamică, pusă în aplicare de așa-zisele tribunale civile numite jirga. Acestea investighează „crimele împotriva lui Dumnezeu”; apostazia, balsfemia, scris sau discurs anti-islamic, prezelitism - considerate păcate pedepsite cu tăierea capului pentru bărbați, închisoare pe viață pentru femei, confiscarea proprietăților și limitarea moștenirilor.
„Persoanele convertite la creștinism riscă tortura, închisoarea și moartea când se întorc în Afganistan. Elveția și alte țări nu ar trebui să fie complice cu opresiunea minorităților religioase, ci să protejeze eventualele victime”, spun avocații.