S-a ales praful de dosarele lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea!
- Adam Popescu
- 6 mai 2008, 03:00
Conducerea Camerei Deputaţilor a decis ieri că parlamentarii vor avea acces la dosarele de corupţie ale celor doi, decizie ce poate compromite anchetele DNA.
Deputaţii vor avea acces la dosarele lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea, a stabilit ieri conducerea Camerei Deputaţilor. Dezvăluirea unor informaţii din dosare poate compromite anchetele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Altfel spus, pe baza datelor „culese“ din dosare, avocaţii lui Năstase şi Mitrea pot lesne contracara planurile procurorilor, înainte ca dosarele să fi ajuns în instanţă.
Acest lucru este recunoscut, indirect, chiar de către preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu (PNL), care s-a opus, fără succes, accesului deputaţilor la dosare. „Probele din dosar, identitatea unor persoane - martori, denunţători - trebuie protejate în această fază“, a spus Olteanu. În momentul de faţă, dosarele celor doi PSD-işti, împotriva cărora procurorii au solicitat începerea urmăririi penale, conţin doar „indicii temeinice“, care îi îndreptăţesc pe procurori să creadă că este posibil ca aceştia să fi săvârşit anumite infracţiuni.
Materialul de urmărire penală, la care deputaţii vor avea acces, conţine denunţuri, acte şi informaţii pe care procurorii le vor folosi ulterior în timpul anchetei, pentru a obţine probe care să ducă la trimiterea în judecată a celor învinuiţi. Aflarea acestora de către cei doi le poate permite să influenţeze martorii, ce urmează a fi citaţi în instanţă, sau chiar să ascundă probe pe care procurorii le caută, dar nu au ajuns încă la ele. PSD şi PDL, umăr la umăr pentru accesul la dosare
Accesul la dosare este o parte componentă a procesului prin care deputaţii urmează să dea sau nu avizul pentru urmărirea penală a lui Năstase şi Mitrea. La dosarele celor doi vor avea acces şapte raportori, reprezentanţi ai fiecărui partid, care vor face parte dintr-o subcomisie specială. Subcomisia va întocmi un referat, care va fi discutat ulterior de Comisia juridică şi plenul Camerei Deputaţilor.
Mai mult decât atât, conducerea Camerei a mai decis ieri că orice deputat, care va face o cerere „întemeiată“, va putea studia dosarele. Aici a intervenit, potrivit unor surse din Biroul Permanent, disputa. PDL, PSD şi PRM au insistat pentru accesul la dosare, invocând faptul că parlamentarii trebuie să voteze în cunoştinţă de cauză. Preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu (PNL), susţinut de UDMR, s-a opus fără succes, invocând necesitatea păstrării secretului.
În altă ordine de idei, Adrian Năstase este cercetat din nou de DNA în dosarul duty-free-urilor de la aeroportul Otopeni, redeschis recent. Totul a pornit de la o plângere a reprezentanţilor companiei britanice EDF. Aceştia susţin că au refuzat, acum şase ani, să plătească o mită de 2,5 milioane de dolari pe care le-ar fi cerut-o unii colaboratori ai fostului prim-ministru, motiv pentru care contractele în baza cărora EDF ocupa spaţiile duty-free din aeroport ar fi fost desfiinţate abuziv.
SUSPECŢI DE CORUPŢIE
Acuzaţiile care le sunt aduse celor doi PSD-işti Fostul premier PSD, Adrian Năstase, este suspectat că achiziţionarea terenului din strada Zambaccian, la un preţ mult inferior celui de pe piaţa liberă, ar constitui o mită mascată. La rândul său, Miron Mitrea este acuzat de DNA că, pe când era ministru al transporturilor, ar fi luat mită de la Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, pentru a o menţine în funcţie. Mita ar consta, potrivit procurorilor, în lucrări de construcţie şi extindere executate la casa din Băneasa deţinută de Viorica Mitrea, mama fostului ministru.
Citiţi şi: CĂLIN HERA: Dependenţa justiţiei