Evenimentul Zilei > International > Rutură în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Delegațiile din șapte țări au părăsit APCE din cauza Rusiei. Poziția Republicii Moldova
Rutură în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Delegațiile din șapte țări au părăsit APCE din cauza Rusiei. Poziția Republicii Moldova

Rutură în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Delegațiile din șapte țări au părăsit APCE din cauza Rusiei. Poziția Republicii Moldova

Revenirea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a generat un scandal fără precedent, reprezentanții a șapte state europene părăsind nemulțumiți lucrările. Republica Moldova a făcut joc dublu.

 

 

Delegațiile a șapte state au părăsit Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), în semn de protest după ce s-a confirmat revenirea Rusiei în cadrul acesteia cu drepturi depline. Este vorba despre Ucraina, în primul rând, urmată de Estonia, Letonia, Lituania, Georgia, Polonia și Slovacia.

 

Prima a fost Ucraina, fiind vizată direct în această situație. Ulterior, celelalte șase state au decis să semneze o declarație comună de susținere.

 

Amintim că la sesiunea APCE a fost prezentă și delegația Republicii Moldova condusă de vicepremierul și deputatul PPDA, Andrei Năstase. Acesta din urmă, alături de deputatul PSRM Vlad Batrîncea, a votat pentru revenirea Rusiei. Mihai Popșoi, deputatul PAS prezent și el, a votat împotrivă.

Decizia lui Năstase a fost criticată dur, în contextul în care el s-a declarat un politician proeuropean. El a venit cu o explicație, mai târziu și socialistul Batrîncea a adus câteva argumente prin care a declarat că va „scrie istorie” cu acest vot, scrie realitatea.md.

Rusia a fost scoasă din componența APCE ca urmare a agresiunii sale față de Ucraina. Este vorba despre perioada în care a fost anexată peninsula Crimeea.