Rușii au căzut în capcana unui vlogger chinez. S-a dat drept mercenar cecen pentru a vinde „mașina confiscată a lui Zelenski”
- Ramona Rotaru
- 22 iunie 2023, 22:05
Un vlogger chinez a reușit să păcălească rușii, dându-se drept mercenar cecen. Acesta și-a schimbat înfățișarea și a făcut numeroase filmulețe, însă nimeni nu și-a dat seama că la mijloc este vorba despre o păcăleală. Chinezul a depus tot acest efort pentru a vinde anumite produse în Rusia, printre care și „mașina confiscată a lui Zelenski”.
Un chinez a găsit o metodă inedită de a vinde diverse produse în Rusia. El s-a prefăcut a fi mercenar cecen, care a luptat pe frontul din Ucraina. Bărbatul, rezident al provinciei Henan (China), a decis să își deschidă un blog personal prin intermediul căruia să vândă produse din China rușilor. Printre produsele de consum se numără miere și vodcă.
Vloggerul a apelat la o metodă inedită de a-i păcăli pe abonații săi. Bărbatul s-a prezentat ca fiind mercenar cecen, din trupele lui Kadîrov. Și-a pus numele de Baoer Kechati, și cu ajutorul unei rețele neuronale s-a transformat în participant la ostilitățile din Ucraina, scrie Sixth Tone.
Pentru a fi cât mai credibil în fața abonaților, chinezul și-a schimbat înfățișarea și și-a denaturat vocea. A făcut numeroase clipuri în care a povestit cum a luptat împotriva marinarilor americani. Ceea ce ar fi trebuit să dea de bănuit rușilor este povestea legată de ocuparea unei centrale nucleare din Ucraina. Chinezul a vorbit despre centrala din Harkov, a cărei construcție a fost înghețată încă din timpul URSS-ului, în 1986.
Câte persoane a reușit să păcălească vloggerul chinez și cum a fost prins
Bărbatul care s-a dat drept mercenar cecen nu s-a oprit la poveștile fictive de pe frontul din Ucraina, ci a prezentat și presupuse arme și trofee. Cea mai mare laudă a chinezului a fost un filmuleț în care se afla în fața „mașinii confiscate a lui Zelenski”.
Chinezul a realizat mai multe filmulețe care să fie pe placul urmăritorilor din Federația Rusă. Aproximativ 400.000 de oameni s-au abonat la canalul său de Douyin, versiunea chineză a TikTok-ului.
După ce a atras un număr mare de abonați, chinezul a deschis un magazin online unde a vândut diverse mărfuri. Potrivit presei internaționale, ar fi comercializat 210 produse.
Sfârșitul afacerii chinezului a venit în momentul în care a schimbat numele canalului. Din Baoer Kechati, el a devenit Wang Kangmei, care în traducere înseamnă „rezistență față de SUA”. După schimbarea numelui, contul său a fost blocat.
La technologie #deepfake utilisée sur Douyin pour des arnaques un créateur de contenu de Douyin a publié du contenu sur la guerre en Ukraine. Le problème son adresse IP se trouvait dans le Henan, en #Chine 🇨🇳 🎥 @SixthTone : https://t.co/55lBwLOXuT pic.twitter.com/cyasEVZyHw
— AsieNews (@AsiaNews_FR) June 20, 2023
Astfel de cazuri survin pe fondul îngrijorării tot mai mari a publicului cu privire la proliferarea escrocheriilor prin utilizarea tehnologiilor deepfake, care sunt capabile să modifice trăsăturile faciale, vocile și alte date biometrice.
În aprilie, proprietarul unei companii de tehnologie a fost înșelat cu 4,3 milioane de yuani (610.000 de dolari) după ce escrocii, care au pretins că sunt prietenii săi cu ajutorul unui software de schimbare a feței, l-au convins să transfere bani în conturile lor.