Rusia vrea iarăși scandal. Fake news despre Maia Sandu și Transnistria

Sursa foto: Arhiva EvZ

Republica Moldova. Instituția prezidențială neagă informațiile lansate de presa de propagandă a Kremlinului, conform cărora șefa statului ar organiza o operațiune specială în regiunea transnistreană. Dezmințirea a fost făcută în contextul în care Serviciul de Informații Externe al Rusiei a declarat că Sandu vrea să preia, prin aplicarea forței militare, controlul în stânga Nistrului.

Sandu: sunt falsuri lansat de ruși

Serviciul rus de Informații Externe declară că Sandu ar fi cerut elaborarea unui plan de preluare a controlului asupra regiunii. Aceeași sursă spune că autoritățile de la Chișinău și-ar dori astfel să pună capăt „prezenţei ruse de menţinere a păcii în regiune".

Într-o reacție pe rețelele de socializare, instituția prezidențială califică informațiile drept un fals.

„Este fals că autoritățile Republicii Moldova ar pregăti acțiuni militare în Transnistria sunt dezinformări grave și periculoase, concepute să semene panică și neîncredere”, se arată în reacția Președinției, prin vocea lui Adrian Băluțel, șeful administrației prezidențiale.
Totodată, instituția prezidențială declară că este ferm angajată în soluționarea pașnică a conflictului, fără excepție. Un pas esențial pentru soluționarea conflictului ar fi retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova.
„Este manipulator și complet fals să se arunce vina pe Chișinău sau Kiev pentru situația din regiune. Există un contract clar între Moldovagaz și Gazprom. Prevede livrarea gazelor naturale pe malul stâng, indiferent de ruta de tranzit. Problemele actuale provin din refuzul Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale. Nu din acțiunile Guvernului Republicii Moldova. Guvernul lucrează intens la soluții pentru a sprijini cetățenii afectați de criză, indiferent de regiune. Toți oamenii din Republica Moldova sunt cetățenii noștri și vor fi sprijiniți în aceste momente dificile”, se mai arată în reacție.
Autoritățile consideră aceste acuzații drept o tentativă de manipulare, care urmărește destabilizarea situației interne și crearea unui climat de neîncredere.

Maia Sandu/ Sursa foto: captură video, privesc.eu

Flenchea: Ar fi vorba despre o operațiune fulger

Criza energetică ar putea fi un impuls pentru reîntregirea țării, în contextul în care ambele maluri vor trebui să identifice soluții comune. Este opinia fostului vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea. Expertul în diferendul transnistrean mai spune că autoritățile constituționale nu ar trebui să neglijeze ideea unei operațiuni fulger.

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, sugerează Chișinăului o operațiune fulger în stânga Nistrului, în contextul crizei gazului.

„Adevărul e că nu pot exista soluții strict și îngust pentru energetică. În momentul în care pe bune vrei și aplici scenarii de reformare a întregului sistem energetic, pe ambele maluri, inevitabil te bagi pe domeniul politic, deci pe reintegrare. Faci primul pas, ești nevoit să mergi mai departe.nu te poți opri”, a declarat fostul vicepremier, pentru PRO TV Moldova.

Întrebat dacă poate avea loc reintegrarea cu armata rusă în stânga Nistrului, Flenchea a dat de înțeles că e nevoie de soluții „fulger”.

„Ce e armata rusă? Din cei 1500 de militari ruși, doar 70 sunt ofițeri ruși. Restul – au doar cetățenie rusă, care în orice scenariu nu vor pleca nicăieri. Ar fi vorba despre o operațiune fulger, de anumite angajamente logistice și de securitate, nu angajamente diplomatice, negocieri sau îndemnuri de la tribune internaționale. Dacă faci asta nu te mai poți opri și într-un termen restrâns realizezi integrarea propriu-zisă. Adică îți asumi întregul act de guvernare în stânga Nistrului”, a opinat Flenchea.

Alexandru Flenchea